Почва се! И няма да е за един ден!

6649
Спомен от протеста през 2021 г., участие в който взеха 3000 миньори и енергетици. А сега се очакват 5000

„Триъгълникът на властта“ утре трудно ще побере хилядите гневни миньори и енергетици от „Марица изток“ и страната

Утре, 19 септември, от 12 часа ще започне общонационален протест в така наречения „триъгълник на властта“ в София – Министерски съвет, Народно събрание, Президентство, организиран от КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Той е в защита на въглищните централи на страната, в контекста на вторите по ред Териториални планове за справедлив преход (част от европейската „Зелена сделка“), предвиждащи съкращаване на хиляди миньори и енергетици, без ясна алтернатива за нова трудова заетост и още по-неясна алтернатива за гарантиране енергийната сигурност и независимост на България.

Близо 5000 миньори и енергетици от комплекс „Марица изток“ и колегите им от Перник и Кюстендил се очаква да бъдат утре в „триъгълника на властта“, за да защитят не само хляба си, но и работата на цялата българска индустрия, топлината и светлината на всеки български дом.

През последните инфарктни години точно те бяха стожерите на българската енергетика по време на пандемията от ковид и последвалата война в Украйна. Но вместо поредната власт да вземе предвид техните искания за въвеждането на нови технологии, гарантиращи работата на въглищните централи, продължи да пробутва и чрез последната редакция на Териториалните планове небазовите фотоволтаици и ветрогенератори, без дори да е ясно каква ще бъде геополитическата обстановка в следващите месеци и години… В името на лобистки „зелени интереси“ за преразпределянето на европейския енергиен пазар и очакваните милиарди евра, частица от които ще получат местни НПО-та, станали вече нарицателни в лакомията си.

Миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“ вече направиха две протестни упражнения в Стара Загора, като на 28 август за трети път в Общината се състоя среща за бъдещето на комплекса. И един принудителен протест на 14 септември, когато екип на МРРБ и МЕ се опита да предаде от Старозагорските минерални бани в Брюксел нагласено обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора тайно от синдикатите и медиите. Очаквано организаторите бяха изгонени, а една зам.-министърка на МРРБ на изпроводяк направи неистово усилие да обясни, че България щяла да загуби милиони от европейската „Зелена сделка“ (пари, за които вече стана ясно, че ще отидат при приближени на властта фирми???) Срещу милиарди, заработени от въглищните централи само миналата година. Тя и целият й екип обаче бяха поканени от миньорите и енергетиците на националния им протест на 19 септември, най-малкото да чуят, че парите, които ни предлагат от ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост (в част енергетика) и по Териториалните планове за справедлив преход, са недостойна заменка на кокошка за кон!

По-важно е това да го разбере на 19 септември ротационният премиер Николай Денков. А ако ли не… миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“ този път, за разлика от други национални протести, няма да си тръгнат от „триъгълника на властта“. Тоест ще останат там… на палатков лагер… докато не бъде гарантирана дългосрочната работа на комплекса. В името на хляба, в името на децата им и в името на енергийната сигурност и независимост на България.

Йовка НИКОЛОВА