Посмъртно със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ да бъде удостоен именитият художник доц. Злати Златев

1484
Една от последните снимки на художника Злати Златев при откриване изложба на оперната звезда Калуди Калудов в края на ноември 2021 година

Това предложи Инициативен комитет от творци, журналисти и общественици, което вече е внесено в Общинския съвет

Посмъртно да бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на починалия в края на м.декември 2021 г. бележит художник и преподавател доц. Злати Златев, предложи Инициативен комитет. Предложението, подкрепено с подписите на близо 80 художници, писатели, журналисти и общественици беше внесено в Общински съвет Стара Загора от председателят на групата на СБХ Милен Алагенски. В мотивите за отдаването на заслужена почит и признание към доц. Златев се припомня, че той е личност със значимо обществено присъствие, допринесъл с живота и делото си за развитието на културата и образованието в страната ни и популяризирането на духовните и морални ценности на Стара Загора.

Именитият художник, роден на 2 септември 1942 година в новозагорското село Прохорово, е завършил специалност „Графика“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Участвал е в 42 национални изложби, организирани от СБХ и международни биеналета. Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градската художествена галерия – София и галериите в Габрово, Добрич, Пазарджик и Стара Загора, както и на десетки частни лица от Детройт, Виена, Одрин, Самара и други колекционери в България. Член е на Съюза на българските художници от 1982 г. Доцент от 1990 г. Работил е като преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Тракийския университет – Стара Загора. Почти до кончината си е бил е председател на Представителството на СБХ – Стара Загора от 2015 г.

В престижната биография на твореца се припомня, че доц.Злати Златев е илюстратор и на редица книги на старозагорски поети и писатели, сред които Таньо Клисуров и Йордан Стоев.

Носител е на десетки награди, сред които Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен от Министерството на образованието; Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I-ва степен за творческа дейност от СБХ; наградите „Стара Загора“, „Николай Лилиев“, на Община Велико Търново и още много други.

Смъртта на твореца отложи през декември м.г. за неопределено време негова голяма самостоятелна изложба, сам той споделяше, че е подготвил близо 80 нови платна, които планираше да подреди във фоайето на старозагорската опера. Броени дни преди влезе за последно в болницата доц. Злати Златев откри изложба рисунки на друг именит творец, оперния магьосник Калуди Калудов, с когото не се познаваха лично, но това не му попречи да изрази възхита от от черно-белите му работи. С малко тъжна усмивка си пожела да се срещнат отново на следващата /обещана от Калуди!/ изложба в цвят. И, някак под сурдинка си припомни за ябълките и крушите от двора в родното му Прохорово, които пренасял в багажника до старозагорското си ателие. За да му напомнят за аромата на детството.

Решението за почетното гражданство трябва да бъде взето от старозагорските съветници в навечерието на празника на града 5 октомври.

Само четирима са удостоените с това звание до сега художници: ваятелката проф. Мара Георгиева /1970/, и живописците Димитър Караджов /1993/, Петър Русков /1994/ и Иван Попчев /1994/, показва прегледът на списъка със 130 имена на почетните граждани на Стара Загора.

Традицията да бъде присъждано това звание на изтъкнати личности в Града на липите датира от далечната 1933 година, когато тук гостува синът на легендарния генерал Йосиф Гурко – кавалерийски генерал Василий Йосифович Гурко. Сред едни от първите носители са 12 опълченци от Руско-турската освободителна война, те са удостоени през 1947 година.

Христо ХРИСТОВ