Последно: Благодатният огън ще се раздава в двора на Катедралния храм „Св. Николай“, а не на площада в Стара Загора

44

Дворът на Катедралния храм „Св. Николай“ ще се превърне в център на Пасхалните богослужения. Това стана ясно днес след среща на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан с областния управител Гергана Микова, кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, началника на ОДМВР – Стара Загора, ст. ком. Стоян Стоянов и свещенослужители.

Литургията за Лазаровден остава в храм „Св. Троица“, а всички останали служби се концентрират в Катедралния храм „Св. Николай“. В неделя, на Цветница, именно там ще бъде отслужена Св. Божествена Златоустова литургия. Припомняме, че след среща на Св. Синод с министър-председателя Бойко Борисов бе решено да не бъдат раздавани върбови клонки и цветя.

След отпадането на вечерния час в Старозагорска област вечерните богослужения остават, както бяха предвидени първоначално – в 19:00 часа.

На Велика Събота, в 23:30 часа, в двора на Катедралния храм „Св. Николай“, е началото на Великденското (Пасхално) богослужение и раздаването на Благодатния огън. За пръв път той няма да бъде донесен от Йерусалим, а ще се използва пазен от миналата година.

В полунощ Старозагорският митрополит Киприан ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение, след което ще бъде отслужена Божествена Света литургия.

На 19 април, Възкресение Христово (или т. нар. Второ Възкресение), в 11:00 часа, отново в двора на Катедралния храм „Св. Николай, ще се отслужи Пасхално богослужение по време, на което Светото Евангелие се чете на различни езици.

Отменят се литийните шествия и Великденският прием в Митрополитския дом.

Митрополит Киприан за пореден път призова миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване в новосъздадената Facebook страница на Старозагорска митрополия (ще бъдат излъчвани богослуженията на Цветница и Великден). Владиката апелира тези, които са пред храмовете, да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

(СН)