Посещението на руския посланик в Стара Загора бе по покана на кмета

711
Срещата на посланик Митрофанова с кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Двудневното посещение в Стара Загора на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е по покана на кмета Живко Тодоров, който днес се срещна с Нейно превъзходителство, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Това е първото посещение на посланик Митрофанова в Града на липите, по време на което тя гостува в Старозагорската митрополия, Община Стара Загора, Тракийския университет, СУ „Максим Горки“, Руския център в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

„За нас Вашата визита е много важна. Ние имаме много добри отношения с Русия и искаме да задълбочим сътрудничеството си в сферите на културата, културния обмен и образованието“, заяви в приветствието си кметът. Той припомни, че Стара Загора и руският град Самара са побратимени градове и са осъществявали общи инициативи. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство, както и актуални въпроси. Посланик Митрофанова изказа своята благодарност за поканата и сподели, че е останала очарована от хилядолетната история на града.

Посещението на руската делегация, начело в посланик Митрофанова, в Тракийския университет

В Тракийския университет руската делегация, начело с посланик Митрофанова, се срещна с ректорското ръководство, с което бяха обсъдени възможности за продължаващо и разширяващо се сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави.

По време на визитата посланикът посети още Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където поднесе цветя и отдаде почит към всички загинали по време на Руско-турската война. Тя с интерес разгледа и експозицията на Регионалния исторически музей – Стара Загора, и се докосна до копието на Самарското знаме, което се съхранява в музея.

В знак на гостоприемство ректорът доц. д-р Добри Ярков подари на Нейно превъзходителство красив букет цветя и картина с характерните за България възрожденски къщи, а кметът Живко Тодоров – каменен релеф „Лъвица с лъвче“, символ на Стара Загора, придружен с поканата за ново гостуване в града.

(СН)