ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА ПП ЛЪСНА: „Булгаргаз“ иска 54% по-скъп газ за август

478
След батаците и решението на КС, връщат на поста предишния шеф на КЕВР Иван Иванов

Природният газ да поскъпне с 54 на сто и през август да се продава за 286,84 лв. /MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Такова искане е внесъл „Булгаргаз“ в КЕВР.

Припомняме, че цената за юли бе 186.17 лв/мегаватчас (MWh).

Заявлението на газовата компания е от края на миналата седмица, но е качено със закъснение на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Булгаргаз“ обясняват, че поскъпването е съобразено както с международните пазари, така и с цените, по които дружеството закупува и предоставя природен газ от външни източници.

Като част от мотивите за поскъпването, от „Булгаргаз“ посочват още, че се наложило да сключат нов договор с Азербайджан за доставка на газ. Това е станало след официално получена информация, че българо-гръцката газова връзка няма да заработи през юли. Договорът е сключен за месеците юли, август и септември и вместо до Комотини, суровината ще бъде получавана в Неа Месемврия.

Това ще наложи държавната компания да заплаща освен количествата газ, но и разходите за доставката им.

Междувревенно днес парламентарната Комисия по енергетика прие бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да осъществява функциите на председател на КЕВР до избирането на нов председател.

Предложението бе направено от Ива Митева от парламентарната група на „Има такъв народ“ в Проект на решение за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, в което съдът обяви изборът на Станислав Тодоров за председател на КЕВР за противоконституционно.

Предложението бе прието с 10 „за“, 8 „въздържали се“ и без нито един против.

В материала е използвана информация от dariknews и NOVA TV