Политологът Христо Панчугов пред „Старозагорски новини“: Очевидно партията на Слави Трифонов няма амбицията да променя политиката в България

349
Христо Панчугов

Промените в изборното законодателство целят облагодетелстване на някои формации, а не решават проблемите в изборния процес, смята политическият анализатор

– Г-н Панчугов, излъчената за кандидат за министър-председател от „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова очаквано върна на президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Според някои анализатори това е отказ от поемане на отговорност, според други пък е шанс за Слави Трифонов да реализира още по-добър резултат на очертаващите се предсрочни парламентарни избори през лятото. Какъв е Вашият прочит на ситуацията?

– Не мисля, че е най-важно коя от двете гледни точки е вярната. Има нещо друго. Това е, че подобно действие е пропуск да се изземе инициативата. „Има такъв народ“ пропусна шанса да зададе дневния ред на българското общество и българската политика. Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. В момента, в който му беше даден такъв шанс, той се отказа от него по начин, който е истински изненадващ. Ако се постави ясен дневен ред и се начертаят стъпките, по които трябва да се върви, дори да не се събере подкрепа за тях, това също е инструмент да се определи как изглежда опозицията статукво – промяна в българското общество в момента. Дори това не се случи. Останаха много неясноти около „Има такъв народ“. Очевидно тази партия не е политическо животно и няма амбицията да променя политиката в България. Това впечатление ще се настанява все по-трайно в съзнанието на българските граждани.

– Какви са следващите стъпки, които очаквате да се случат в рамките на настоящия парламент? Видяхме, че дори не може да се проведе заседание, защото мнозинството отхвърля дневния ред на Народното събрание.

– Най-големият проблем, който наблюдавам в последните няколко дни, е, че изглежда никой не иска да създаде дневен ред и да прави политика. Всяко действие изглежда насочено към следващите избори. Тази ситуация е продукт на това никой да не поеме политическата отговорност и да изземе инициативата. Всички се носят по течението и никой не желае да забие стълб, на който да се стъпи. За българите продължава да не бъде ясно кой къде стои и какво цели да постигне. Това е политическа шизофрения, която няма как да не повлияе върху следващите избори.

– От думите Ви разбирам, че не виждате шанс за съставяне на правителство чрез третия мандат?

– Това личи от заявките на парламентарните групи. Христо Иванов ясно заяви, че „Демократична България“ не иска мандат. БСП също не създава впечатление, че иска да опита да състави кабинет. Аз недоумявам как е възможно политическите формации изобщо да не се опитат да вземат властта, след като това би трябвало да е основната причина те да съществуват. Изглежда, че единствените, които искат мандата в някаква степен, са „Изправи се! Мутри вън!“. Има някакъв минимален шанс те да се опитат, но общото впечатление е, че се отива на избори през лятото.

Протестът на ВМРО срещу готвените промени в изборното законодателство в сряда, по време на който беше надянат фес на зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов

– Основната тема, с която се занимава парламентът и комисиите в него, са поредните промени в изборните правила. Как гледате на възможността президентът да назначава състава на Централната избирателна комисия, която трябва да организира и изборите за държавен глава през есента, на които той ще се яви? Върви се в посока създаване на избирателен район „Чужбина“ и други подобни предложения.

– За мен това са предложения, които по никакъв начин не решават основните проблеми пред българския избирателен процес. Това са палиативни мерки, които изглежда, че променят съществено нещата, а всъщност не решават нищо. Кой назначава състава на ЦИК е второстепенен въпрос. Същественият въпрос е как функционира тя и как се избират хората, които влизат в нея. Ако просто преместим политическата квота от парламента при президента, ще създадем още по-големи условия за политическо влияние и назначаване на калинки. Президентът и неговият екип очевидно не блестят с особена експертиза по отношение на изборния процес. Видя се и от неговите предложения относно изборното законодателство и от избора на неподходяща дата за последните избори. Какво точно променяме, ако президентът назначи членовете на ЦИК, а в районните, общинските и секционните комисии продължат да влизат хора от партийните квоти? Как точно това решава проблемите на избирателния процес? Никак. Истински не разбирам защо се бърза за промени точно на изборното законодателство. Това не е нещо ново за политическата реалност у нас. Всички целят да променят правилата по начин, който да ги облагодетелства.

Създаването на избирателен район в чужбина цели повишаване на резултата на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, но е ясно, че ДПС също ще вземе повече гласове така. По-важният въпрос е какво правим с организацията на вота на българите зад граница? По какъв начин можем да ги улесним в изборния процес? Действията на партиите в парламента сега не целят да решат тези проблеми. Каквито и промени обаче да се правят в изборното законодателство, това трябва да се случва с ясен хоризонт за бъдещето, а не преди избори с цел предложилите промените формации да спечелят повече гласове.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ