Политическо Движение Социалдемократи: Предсрочните избори са без алтернатива

1342
Участниците в брифинга на ПП "Политическо Движение Социалдемократи"

От партията са изпратили сигнал до главния прокурор във връзка със скандалния запис от заседанието на „Промяната“

„Сформиране на ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и коалицията им с ГЕРБ-СДС би било политически цинизъм и подигравка с избирателите. Въпросното партньорство е напълно дискредитирано пред обществото както от предварително заявените цели на ПП-ДБ, така и заради скандалните разговори, които станаха публично достояние през последните дни. На България не й трябва правителство на новото задкулисие и управници с тайни намерения, които в голяма степен противоречат на интересите на народа.“ Това се казва в позицията на ПП „Политическо Движение Социалдемократи“, която беше огласена на брифинг в Стара Загора.

„Независимо от това, че е едва втора политическа сила и получи малко над 600 000 гласа, тандемът ПП-ДБ претендира да управлява на практика еднолично и да налага своите цели и приоритети на цялото общество, без да има достатъчна електорална подкрепа, за да си позволява това. Още по-лошото е, че намеренията за управление са свързани със задкулисни договорки, които очевидно затвърждават криминалното статукво и отделно оставят съмнение, че напълно ще предоставят българските служби в ръцете и под ръководството на външни интереси.

Предвид сложната международна обстановка, както и ситуацията в България, изискваща спешни мерки за преодоляване на най-належащите проблеми, изглежда напълно недопустимо съдбата на страната да бъде поверена в ръцете на една морално дискредитирана коалиция. ГЕРБ се компрометира по време на своето дългогодишно участие във властта, а ПП-ДБ напълно се сринаха като морален авторитет, след като стана ясно, че нейните лидери постъпват и разсъждават напълно различно от това, което афишираха като реална политическа позиция. Вместо да предложат адекватни мерки за преодоляване на корупцията и за изготвяне на стратегия за дългосрочно развитие на страната, те са готови да се прегърнат със силата, която най-ревностно критикуваха и чийто модел на управление обещаваха да отстранят.

Хората очакват статуквото да бъде преборено и заменено с нова власт с прозрачни и предвидими действия в интерес на България. В момента ни се предлага по-лоша версия на управление – власт в ръцете на ново статукво, което включва старото и го разширява в още по-уродлива форма. Това е предателство към интересите на народа и доверието на гласувалите за тези политически партии.

Политиката е изкуство, което често изисква компромиси, но съществуват ситуации и морални норми, с които са недопустими компромиси. Затова смятаме, че най-доброто решение за България е да не се допуска съставяне на правителство с мандата на ПП-ДБ. Повече шансове за изход от кризисната ситуация дава провеждането на предсрочни парламентарни избори, на които най-ясно ще се чуе какъв е гласът на избирателите за случилото се в страната през последната седмица. Тежка е констатацията за необходимостта от нови избори след поредица такива, но това, което ни се предлага, е много по-лош вариант за страната и гражданите.

Народът е търпелив, но и справедлив, нека той произнесе тежката си дума!“, гласи още позицията на Политическо Движение Социалдемократи.

От партията, чийто председател е старозагорският адвокат Елена Нонева, съобщиха още, че са изпратили сигнал до главния прокурор във връзка с изтеклия в публичното пространство запис от заседанието на „Продължаваме промяната“.

От Националния съвет на ПП „Политическо Движение Социалдемократи“ считат, че в записа се съдържат данни за извършени престъпления по смисъла на българското законодателство, а именно: Престъпление по глава първа от Наказателния кодекс, визирайки признанията за съгласуване с посолство на лицата, които да заемат ръководни длъжности в ДАНС, ДАР, ДАТО, главен секретар на МВР и кадруване в службите за сигурност, което представлява заплаха за националната ни сигурност.

В тази връзка Националният съвет на ПП „Политическо Движение Социалдемократи“ настоява пред главния прокурор да бъде извършена проверка по случая, за да се установи има ли извършени престъпления против Република България.

(СН)