Политическият отзвук след изявлението на Радостин Василев не закъсня

1335

Часове след пресконференция на Радостин Василев, на която той пусна запис от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, политическите рекции не закъсняха:

„Възраждане“ подават сигнал до главния прокурор срещу Кирил Петков и Асен Василев за държавна измяна

„Възраждане“ ще внесат сигнал до главния прокурор срещу Кирил Петков и Асен Василев за държавна измяна. Причината е предполагаемото синхронизиране на назначенията на шефове на служби с посолството, което лидерът на партията Костадин Костадинов тълкува като американското.

„От „Възраждане“ подготвихме сигнал, подписан от цялата ни парламентарна група, който ще бъде пуснат до главния прокурор. В сигнала искаме да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения“, съобщи на брифинг в Народното събрание Костадинов.

Според лидера на „Възраждане“ в пуснатия от Василев запис има данни за извършено престъпление срещу републиката по глава Първа от Наказателния кодекс.

От „Възраждане“ искат изслушване на шефовете на службите, смятат, че тече държавен преврат.

Корнелия Нинова, БСП: Сложихте България на дъното, съсипахте ценностите на ЕС

„Става дума за скрити договорки на коалицията на имунитетите. От тези записи се чува абсолютен международен скандал. Дали ще подкрепят една бъдеща коалиция на първите две сили. Сложихте България на дъното, съсипахте ценностите на ЕС“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Как мислите че Урсула фон дер Лайен и Г-7 гледат на твърденията, че участват в съставянето на правителство в България. Поредната черна точка за България. Как мислите, че гледат на влизането в еврозоната, заобикаляйки правилата. Как се чувстват тези лидери днес и дали ще подкрепят такава бъдеще коалиция на омертата, имунитетите и т.н. Става дума за отказ от национален суверенитет – изречението за смяна на шефовете на службите с такива, съгласуване с посолствата“, каза Нинова.

„Какво става с вас, хора? От енергията за промяна и от площадите вие станахте пералня за Борисов. Ако пуснем народът да гласува както иска, ние ще сме между 7 и 10 процента. Ако има истинска народна воля, ще бъдете между 7 и 10 процента. Времето доказа какво сте правили. Ние сега да вземем да се коалираме и да направим „Възраждане“ първа сила. „Възраждане“ участвате ли в това нещо. Много въпроси, които почти нямат нужда от отговори“, подчерта още Корнелия Нинова.

Тошко Йорданов, ИТН: Кирил Петков и Асен Василев с недоразуменията им никога не трябва да имат власт

„Ще започна с думите на Слави Трифонов, които той не обича да повтаря – „Аз нали ви казах“. Слушахме Радостин Василев един достоен човек по думите на Кирил Петков и пусна запис, на който говориха Кирил Петков и Асен Василев“, заяви в декларация от името на група Тошко Йорданов.

По думите на Йорданов, казаното от Кирил Петков и Асен Василев е нагледна демонстрация какво е дълбоката държава.

„Службите в страната, техните ръковоства се съгласуват и одобряват от чужди посолства. Това е националноп предателство. Чухме как Христо Иванов предлага гениално решение да пази имунитета на Бойко Борисов. Чухме как Кирил Петков гордо заявява, че електората им е около 10% и понеже са направили алаба бала имат този резултат“, цитира още Йорданов.

По думите му това е фалшификация на изборите, а тези с алабалата да напуснат залата и да не се връщат никога.

„Чухме как, за да влезем в еврозоната трябва да заобиколим правилата, които се договарят между Кирил Петков и Урсула. Наблюдавахме тази политическа отврат и гнусотия и тя си има име и се казва „Продължаваме Промяната“. Кирил Петков и Асен Василев с недоразуменията им никога не трябва да имат власт“, категоричен бе Йорданов в декларацията.

И ВМРО внесе сигнал за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

„За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони“, се казва в позиция на партията

ВМРО внесоха сигнал до Главния прокурор на Р България за престъпление по глава първа от Наказателния кодекс, а именно „Престъпления против републиката“.

„Днешната пресконференция, дадена от депутата от ПП-ДБ Радостин Василев, може да е продиктувана от лични мотиви, но направи нещо много важно за българското общество. От изтеклите записи в публичното пространство днес става ясно, че в момента в България се готви едно правителство от хора, приближени до чужди посолства, което е антибългарско, антинационално и в разрез с всякакви норми на морала. Кирил Петков разяснява без всякакъв свян как получава инструкции отвън за вътрешнополитически решения за собствената ни държава. От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се одобряват от чуждо посолство. Нека го кажем направо – от посолството на САЩ!“, пишат от ВМРО.

Според тях, това е национално предателство.

В материала е използвана информация от dariknews и tribune.bg