Политическият анализатор Димитър Ганев: Местните избори изглеждат предизвестено загубени за БСП

663
Димитър Ганев

Политическият анализатор от изследователска агенция ТРЕНД направи подробен анализ пред „Старозагорски новини“ на случилото се при социалистите след отминалото заседание на 49-ия им Конгрес. Ганев коментира още, че на този етап въпросът с двугласието в червените редици остава нерешен и създава сериозни предпоставки за нов изборен провал наесен.

– Г-н Ганев, анализирайки неделното заседание на 49-ия Конгрес на БСП до какъв извод можем да стигнем – Корнелия Нинова получи вот на доверие от актива на партията или Нинова избяга от пряк вот на доверие?

– Изводите са няколко. На първо място трябва да отбележим, че самото действие по оттегляне на оставката на Нинова не трябва да ни изненадва. Това е така, защото в дните преди самия Конгрес няколко видни партийни лица, които са близки до ръководството, открито заговориха за тази опция. Тя просто беше потвърдена на самото заседание в неделя. Ако трябва нещо да ни изненадва, то това е огромното мнозинство, с което Корнелия Нинова се ползва в рамките на този състав на Конгреса. Това контрастира на Националния съвет, където в последните няколко седмици се долавяше паритет между двете течения в лицето на вътрешнопартийната опозиция и ръководството. Дори на моменти първите имаха превес. В неделя обаче видяхме, че Нинова разполага с убедително мнозинство сред делегатите на Конгреса. Тук обаче трябва дебело да подчертаем, че лидерството в БСП въобще не е решено, а просто отложено с няколко месеца. Визирам периода след местния вот, когато във формацията стартират отчетно-изборните събрания и те ще съставят новия Конгрес, който следва да се произнесе по процедурата за избор на нов председател. Новите делегати обаче може и да преценят да запазят досегашното състояние и лидерът отново да бъде избиран от Конгреса като орган. Големият въпрос след страстите от последните дни в БСП е какво ще се случи на местните избори. Това е важно, за да можем да говорим за една или друга промяна по върховете на социалистите. От днешна гледна точка местните избори изглеждат предизвестено загубени за „червените“. Оттук нататък вече влизаме в няколко сценария, а именно дали загубата ще бъде катастрофална, или БСП все пак ще направи пробив в отделни места, която би могло да се изтълкува дори като символна победа за социалистите. Това изглежда много трудно предизвикателство за Корнелия Нинова, но именно от него зависи и нейното председателство в партията.

– Казвайки „предизвестено загубени избори“ означава ли това, че тезата за „спасяването на партията“, която Корнелия Нинова представи на Конгреса, не почива на обективни факти?

– Има я и тази логика, макар да не искам да влизам в обяснение дали и доколко това е така. Ще разгледам обаче двете тези. Едната е, че Корнелия Нинова спасява партията, тъй като в противен случай Конгресът щеше да констатира само нейната оставка и по процедура трябваше да бъде избран неин наследник измежду четиримата й заместници. Оттук нататък си представете ситуацията, в която партията влиза в изключително важните избори за местна власт с временно избран лидер и в нестабилна ситуация. Нестабилността в тази хипотеза би дошла от липсата на председател, т.е. лидер. Това можеше да създаде проблеми. Тази теза бе развита от Корнелия Нинова. Тя обясни, че спасява БСП, за да има лидерство и да се представим добре на изборите. От другата страна стои твърдението на опозицията, че по същество Нинова е вредна за партията и трябва да си замине незабавно дори това да води след себе си временно председателство и несигурност.

– Изобщо реши ли Конгресът най-наболелия проблем, свързан с това двугласие в партията?

– Категорично не го решава. Вътрешнопартийната опозиция остава твърдо на своите позиции, същото се случва и при ръководството. Това, което ми се струва важно, е, че въпросът за единството на БСП не е решен и няма да бъде решен поне до следващия Конгрес. Дори Корнелия Нинова да остане лидер на формацията и след местния вот, това няма да тушира тези настроения срещу нея в самата партия. Струва ми се, че между нея и противниците й има изровен огромен политически трап, който не може да бъде преодолян. Дори Нинова да промени поведението си спрямо инакомислещите, това няма да даде резултат. До този момент тя беше изключително рязка, инатлива и силова, успя да отстрани хора, които имат своето влияние в БСП и се съмнявам изобщо, че при социалистите може да бъде постигнат консенсус при това лидерство.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ