Полигон „Змейово“ не бил свързан с наднормения уран във водата на Казанка, твърди началникът му

730
И днес от полигон "Змейово" отрекоха, че изпитват боеприпаси с обеднен уран. Но отказаха да съобщят пред "Старозагорски новини" дали правят изпитание на 30 мм противотанкови снаряди, за които специалистите твърдят, че съдържат уран

От полигона отново спуснаха информационна завеса

Още минимум месец в старозагорското село Казанка ще разчитат на водоноските заради установеното наднормено съдържание на естествен уран в питейната им вода.

Днес от РЗИ – Стара Загора, съобщиха, че на 18 и 19 март са взети нови проби от два водоизточника и от чешма в селото.

Пробите са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран във водата. Очаква се резултатите да бъдат готови в рамките на 30 – 40 дни.

Дотогава е в сила предписанието на РЗИ – Стара Загора, чешмяната вода да не се използва за пиене и готвене, а населението ще продължи да се снабдява с питейна вода от водоноска, осигурена от ВиК.

Местното население е притеснено от открития наднормен уран в питейната вода, за което те научиха в събота. И обвиняват за случилото се военния полигон „Змейово“, на чиято територия се намира водоизточникът им, както и каптажите им.

Жителите на Казанка, както и на съседните села около полигона, със сигурност са прави в подозренията си, тъй като години наред бяха лъгани за това какво се е случвало в бившия „стратегически за Българската армия полигон“ (както твърдеше в изявленията си Сергей Станишев по време на премиерството му). Който впоследствие се оказа, че въобще не е стратегически и свързан с националната сигурност, а плацдарм за бизнеса на частни фирми по време на големите обгазявания в Стара Загора и региона.

Днес настоящият началник на полигон „Змейово“ полк. Евгений Динев, заемащ този пост от 2 години, заяви пред „Старозагорски новини“, че „по никакъв начин полигонът не може да бъде замесен с наднормените стойности на уран във водата на Казанка и което и да е населено място в Старозагорска област“. Но отказа да даде какъвто и да е отговор на поставените от медията ни въпроси, отпращайки ни към пресцентъра на МО.

Сутринта обаче пред две частни национални телевизии полк. Динев обяви дословно: „В Българската армия нямат боеприпаси, които да съдържат уран под каквато и да е форма и не е възможно дейността на полигона да е замърсила водоизточника на Казанка, още повече, че площадките за попадение – най-близката е на 3 – 4 км от самите водоизточници. И не биха могли да замърсят по никакъв начин водата. А самите боеприпаси са с химически вещества, които не съдържат нещо, което би могло да представлява някаква опасност за населението.“.

От изявлението му стана ясно също, че на полигона се ползва вода от водоизточника, който снабдява областния град Стара Загора, както и от два техни собствени водоизточника… Но не и от извора, захранващ Казанка, който се намира на тяхна територия.

  Ако в Българската армия няма боеприпаси с обеднен уран, 
  от чужбина не изпробваха ли на полигон „Змейово“?

Отговор на този въпрос се опита да получи от полк. Динев „Старозагорски новини“, но началникът на полигон „Змейово“ ни „плъзна“ към пресцентъра на МО.

Въпросът безспорно е неудобен поради факта, че през годините на големите обгазявания в Стара Загора и региона (от 2004 г. до приемането на България в ЕС – януари 2007 г., в това число и в края на 2009 г.) официално съобщени от трибуната на Народното събрание данни сочеха, че на разположения на почти 100 км полигон са изпитвани боеприпаси, внесени от частни фирми, като „Берета трейдинг“ и още няколко (б.р. в случая не говорим за родното производство на „Арсенал“ – Казанлък, и ВМЗ „Сопот“, които си имат собствени полигони). А и през годините на обгазяванията от полигон „Змейово“ говориха само за изпитания на боеприпаси. И винаги отричаха, че там са унищожавани стари такива въпреки документирани факти.

И до днес военните от „Змейово“ твърдят, че източникът на обгазяванията е комплекс „Марица изток“ въпреки откритите от Германска лаборатория наднормени стойности на тежки метали в плодовете и зеленчуците в селата край полигона. Каквито, разбира се, не се съдържат във въглищата на „Мини Марица-изток“. Затова и хората на Казанка не им вярват. Те просто знаят какво са изживели през годините. И още „берат“ плодовете“ на оръжейния бизнес.

  Информационното ембарго

За него коментарът ни де факто е излишен. Полк. Динев се опита да ни обясни, че за телевизионната му изява в частните медии е получил разрешение от министъра на отбраната.

И отказа какъвто и да е отговор на неудобните въпроси на „Старозагорски новини“, препращайки ни към пресцентъра на МО и служба КОС.

Тоест нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено след годините на големите обгазявания.

Йовка НИКОЛОВА