Показват 300 кадъра на знаков казанлъшки фотограф

360
Корицата на сборника-албум "Моят Казанлък

Представянето на книгата-албум „Моят Казанлък“ е планирано за 18 май

300 сканирани от негативи и диапозитиви кадри, показващи знакови за Казанлък личности и места, е събрал в книга-албум под надслов „Моят Казанлък“ фотограф-художникът Бедрос Азинян след продължила почти три години къртовска работа над фотоархива на баща му Артин Азинян.

Солидният том със снимки и бележки „под линия“ за запечатаното на тях обхваща почти половин век от историята на Града на розите, по-голямата част от фотосите се показват за пръв път, сподели Бедрос Азинян, който наскоро представи на публиката книгата си „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“. В нея са събрани извадени буквално от пепелта близо 50 уникални кадъра от Балканската, Междусъюзническата и Първа световна войни, заснети на стъклени плаки 13х18 см от преминалия през фронтовете на трите войни армейски фотокореспондент.

Особен акцент в новата книга на Бедрос Азинян са личностите: личат снимки на Чудомир, на актьорите Любомир Кабакчиев и Стефан Гецов, на художника Дечко Узунов и още десетки заслужили пред обществеността творци, с които Артин Азинян се е познавал отблизо и затова е бил допуснат да ги заснеме извън официозността на едно или друго събитие. Сред „дипломатическия“ раздел може да бъде видян кадър, на който е първият излязъл в открития космос астронавт, руснакът Алексей Беляев собственоръчно заснема с личния си фотоапарат Роза дамасцена в градината на казанлъшкия Институт по розата при гостуването си в България през 1965 година. Пак там има снимка с някогашния Първи на СССР Леонид Брежнев, който е гост на Казанлък, броени дни преди да бъде избран на този си пост.

От архива на баща си Артин Бедрос е извадил снимки на първата коронована за „Мис Роза“ абитуриентка Стефка Таралежкова от 1960 година и кадър от посрещането на космонавта Юрий Гагарин при посещението му в Розовата долина през 1961 година. Първият избор на Царица Роза през 1970 година също е запечатан от обектива на Артин Азинян, тогава водещ е бил незабравимият актьор Тодор Колев. През годините обективът на стария арменец е хващал звезди на сцената като Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Хиндо Касимов, Видин Даскалов и още стотици творци. С думите „Съкровищницата на татко“ определя архива на Артин Азинян авторът на сборника, за чието създаване му се е наложило да пресее над 10 000 кадъра. Официалното представяне е планирано за 18 май, като домакин ще бъде Художествената галерия в Казанлък.

Христо ХРИСТОВ