Показват вещи на опълченски командир в Музея на религиите

139
Стефан Кисьов, един от спасителите на Самарското знаме при боевете край Стара Загора

За 143-годишнината от Освобождението на България от турско робство в старозагорския Музей на религиите (някогашната Ески джамия) ще бъде представена документално-веществена изложба, посветена на опълченеца Стефан Кисьов.

Експонатите са от фондовете на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и на практика са непознати за по-широк кръг хора. Изложбата ще представи бойния път на Българското опълчение – от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на Кисьов, който е бил командир на 3-та рота от Трета опълченска дружина, а книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ е претърпяла три издания.

Сред експонатите са снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война от 1876 г., саморъчно написана записка, както и екземпляри от трите издания на спомените му от 1897, 1902 и 2017 година.

Специалистите историци от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ припомнят, че роденият на 12 декември 1849 г. в Болград Кисьов е потомък на българи, изселници от град Елена. Възпитаник е бил на Военното пехотно училище в Одеса, участвал е като доброволец през 1876 година в Сръбско-турската война като командир на рота от руско-българската бригада. Със званието прапоршчик участва в Освободителната война, сражава се при Стара Загора и прохода Шипка. Той е единият от спасителите на Самарското знаме, носител е на руския орден „Св. Владимир“ IV степен. След края на Сръбско-българската война е назначен за командир на Първа пехотна софийска бригада. Умира на 14 ноември 1915 година.

Изложбата ще отвори врати за посетители на 26 февруари.

Христо ХРИСТОВ