Показаха 100-годишни фотоси от Първата световна война в Музея на религиите

192
Фотографът-любител Петко Пейчев използвал камера-обскура "Кодак", предоставена му на фронта от немския офицер Хинденбург, родственик на бъдещия немски президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург

Черно-бели снимки, направени по фронтовете на Първата световна война, където се е сражавал 12-и Пехотен балкански полк, бяха експонирани преди Великден в някогашната старозагорска Ески джамия, превърната в Музей на религиите.

Кадрите са заснети в кратките мигове на отдих помежду боевете, като е използван апарат „Кодак“ със стъклени плаки. Зад камера-обскура е стоял младши санитарният инспектор Петко Пейчев. С нея той се сдобил от немския полковник Хинденбург, родственик на бъдещия президент на Германия Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург, обясни внукът на фотографа-любител, фармацевтът проф. Людмил Пейчев.

Внукът на фотографа, проф. Людмил Пейчев, ревниво пази албума с оригиналните снимки на дядо си

Апаратът и оригиналните фотоси се запазили в семейството на проф. Пейчев и за пръв път са били показани през 2019 г. в Пловдив, след което по мистериозен начин копията изчезнали. Наложило се да бъдат направени нови с по-добро качество. Първото им представяне стана в Стара Загора, където е бил щабът на полка в началото на миналия ХХ век. В началото на Първата световна война полкът е водил боеве при връх Китка, Русовати камък, Коритска глава, село Петруша, Вуин гроб, Яма планина, Могорче, Крушоград, Вощарени, върховете Малка и Голяма висина, Забърдинските височини и източно от Кенали. През 1917 г. воюва в района на с. Снегово (Битолско) и се установява на позиция от устието на р. Места до градчето Порто-Лагос, а от октомври 1917 г. до октомври 1918 г. е на позиции източно от Серес. На 14 ноември 1917 г. шефството на полка е поверено на немския император кайзер Вилхелм II, чийто син, принц Август Вилхелм, е бил зачислен като подполковник в редиците му.

Експозицията, подбрана от проф. Пейчев, е под надслов „На фронтовата линия в моменти на затишие“, повечето от фотосите показват живота на войниците от санитарната част, не липсват и куриозни моменти като ваденето на зъб с помощта на въже, дърпано от кон.

По думите на проф. Пейчев дядо му тогава е бил едва на 24 години, за пръв път се докосвал до фотоапарат, но това не му попречило бързо да усвои тънкостите на занаята и да запечата уникални моменти от фронтовото ежедневие.

Проф. Людмил Пейчев възнамерява да събере спомените на дядо си Петко и непоказваните до момента снимки от фронтовия му архив в сборник.

Моменти от изложбата в Музея на религиите

Сходни кадри от Балканската, Междусъюзническата и Първа световна войни, заснети на стъклени плаки 13х18 см, успя миналата година да върне към нов живот казанлъшкият фотограф Бедрос Азинян, който подготви и издаде книга-албум със заглавие „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“. Представена бе и документална изложба за проследилия трите войни армейски фотокореспондент.

Работата над плаките отнела близо 5 години, защото те се оказали силно повредени от пожар в къщата, където били съхранявани от наследниците на Петър Арнаудов (1881-1960).

Томчето съдържа 120 страници и в него са показани 240 черно-бели кадъра, като 50 от тях проследяват пътя на легендарния 23-ти пехотен Шипченски полк.

Христо ХРИСТОВ