Поет обяви за фалшификат новооткритите стихове на Яворов

449
Скрийншот от страницата на Румен Леонидов, където поставя под съмнение автентичността на документите

„Цялата гилдия вече знае, че новопръкналите се ала Яворов ръкописи са фалшификат! Като се почне от почерка и се продължи до печалния печат на цензурата, която по онова време още не съществува в България и се свърши с парчетата от парцали от трикольора ни, които изчезнали от бутафорията.

От Хасково ми пишат, че зад цялата далавера стои някой си „Малкият Ицо“, по име Христо Павлов. Пробутвал е в хасковския архив документи менте, свързани с техния герой Таню Николов, един страховит войвода от ВМРО.

Защо уважаваната историчка Бошнакова се е подвела, не се знае. Или трябва да си признае, че е била заблудена…“ пише от профила си във Фейсбук поетът Румен Леонидов. Пак там той твърди, че негов източник от Хасково го уведомил, че „същата мафия стои зад вапцаните редове на Никола Йонков, същият има подозрения, че в дъното на скандала с Българския модернизъм, който гръмна неотдавна, е същата престъпна група. Време е ДАНС, Прокуратурата и МВР да се намеси, а тези, които наивно си купиха фалшивата книжка, да я върнат на подведеното издателство, което пък от своя страна да си търси правата от колекционера второ поколение…“, допълва Леонидов.

В разразилата се дискусия се включва и издателят Николай Аретов с думите: „За „Малкия Христо“ не знам, но пътят на документите е любопитен. А иначе – ДАНС и Прокуратурата, хайде моля ти се, не е за тяхната уста лъжица. Колкото до стиховете – наистина не са този Яворов, когото ценим, но си помислих, че и най-големите имат не толкова добри неща.“

Съмнения за автентичността на документите и стиховете, публикувани след разчитането им от доц. д-р Милкана Бошнакова, изразява и Катя Зографова: …“останах дълбоко озадачена и разколебана „къде е истината и къде лъжата“, казано в духа на поета. Военната „тръба“, бойният призив… не, това не са Яворови образи и интонации, дори в наброски на текстове, които свръхвзискателният поет не е печатал…

Книгоиздателят Пламен Тотев и изследователката на документите доц. д-р Милкана Бошнакова представиха „Непознатият Яворов“ първо в родния на поета-харамия Чирпан при откриването на традиционните Януарски поетични дни там

Имам и един още по-сериозен мотив за съмнението си – писмото на Яворов до издателя и приятеля му Александър Паскалев от 26.02.1913 г., в което дословно е казано: „Аз през тая война извърших три подвига: 1. Ожених се; 2. Отидох в Македония; 3. НЕ НАПИСАХ ПАТРИОТИЧЕСКИ СТИХОВЕ“.

Това писмо е публикувано в т.5 от събраните съчинения на Яворов, 1979 г., с.237, а оригиналът му се пази в БИА – НБКМ. Експертизата на новооткритите архивни документи и стихове е направена именно в НБКМ. Не се съмнявам в компетентността на колегите, просто си мисля, че към оригиналните материали някой може да е добавил и нещо от себе си, да е „дописал“ стих на Яворов, за да вдигне продажната цена!

И ето там се е провалил. Геният не може да бъде имитиран! Може би трябва да се направи нова експертиза, за да се отсее зърното от плявата? Изказвам своя хипотеза и се надявам да не съм права, но…“.

Помолен за коментар относно написаното в социалните мрежи, издателят на „Непознатият Яворов“ Пламен Тотев беше пределно лаконичен: „Няма нищо вярно в това. Вярвам на доц. д-р Милкана Бошнакова, която гарантира за автентичността на документите. Според мен става дума за някаква странна завист в определени среди защо точно „Персей“ издаде този сборник.“

Самата доц. Бошнакова е категорична: „Оригиналите бяха при мен десетина дни. Направих всички необходими сравнения, макар и от пръв поглед да се забелязваха характерни за Яворов изписвания на отделни букви: например голямото Д. Използвах бележниците му, които издадох преди време, документи от близък или от точно този период. Сравнявах печатите на Цензурната комисия. Разбира се, ако новите собственици на документите от Фондация „Яворов“ биха могли да поискат и допълнителни изследвания от експертите на Института по криминология при МВР за допълнителни химически изследвания на хартията и мастилото, но за мен няма съмнения. Стига само да погледнете подписа му, в който П е изписано като И с голяма черта отгоре. Ще кажа отново за начина, по който е изписвал голямото Д като малко, но по-едро в сравнение с останалите. На 100 процента се убедих, че това е писано от Яворов, когато разчетох и трите стихотворения.“.

В разговор по телефона председателят на УС на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов заяви недвусмислено: „Вярваме в експертните качества на доц. д-р Милкана Бошнакова. Тя разчете и публикува личните бележници на Яворов!“.

Христо ХРИСТОВ