Поетеса от Варна стана лауреат на „Златно яйце“

34

Голямата награда от 37-ото издание на Националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“, статуетката „Златно яйце“, изработена от Костадин Ненов преди четвърт век, отпътува за Варна, откъдето е тазгодишната й носителка Преслава Виденова. Нейното стихотворение „Тихата планета“ бе класирано на първо място сред творбите на 142 автори от журито в състав Ина Иванова, Васил Видински и Иво Рафаилов.

Преслава участва за пръв в най-стария поетичен конкурс, чието начало е поставено през вече далечната 1984-та и сред чиито лауреати са отдавна утвърдени вече като имена Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др.

Тя обаче не е сред непознатите автори на мерената реч, забелязана е била преди време от журито на конкурса, посветен на Петя Дубарова, с председател Бойко Ламбовски, което й дава и първата награда. Тогава Преслава е била ученичка във варненската Първа езикова гимназия. Още по-назад във времето е била носител на награда и за рецитация на стиховете на Яворов.

Освен статуетката „Златно яйце“ носителят на голямата награда ще има възможност да издаде догодина и своя дебютна книга, припомнят организаторите на конкурса: Библиотека „Родина“, Община Стара Загора и Къща-музей „Гео Милев“, които преди отчитане на резултатите отпечатаха и експресен сборник с най-добрите стихове на участниците.

Сред участниците в конкурса беше и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга.

Връчването на наградата се проведе при спазване на строги санитарно-епидемични мерки в старозагорския Регионален исторически музей, където възможност да присъстват имаха крайно ограничен брой автори и почитатели на мереното слово. Там бе представена и първата книга „Навици“ на миналогодишната носителка на „Златно яйце“ Габриела Манова.

Христо ДИМИТРОВ