Подсъдими за убийство отказали да получат обвинителния си акт

280

Връчиха им го в съдебната зала

Баща и син, подсъдими за убийството на кръвен родственик преди 18 месеца, получиха обвинителния си акт в съдебната зала на Окръжен съд – Стара Загора, след като на няколко пъти в затвора отказвали да го подпишат. Връчването на обвинението стана, преди да бъде даден старт на разпоредителното заседание, което бе отложено за февруари догодина.

И до момента подсъдимите за убийството на 38-годишния Сергей Юлианов, баща му Бисер (56 г.) и брат му – близнакът Аспарух, отказват да признаят вината си за жестокия побой, нанесен на жертвата на 9 юни м.г. в местността Старите лозя край Казанлък.

След нанесените му удари с брадва и тояга Сергей бил хоспитализиран в старозагорска болница, а след няколко дни – освободен за домашно лечение, без да бъдат констатирани наранявания на вътрешните органи. Привечер на 16 юни мъжът отишъл за преглед в казанлъшката болница с оплаквания за остри болки в стомаха и докато лекарите го преглеждали, той починал в ръцете им. При аутопсията се установило обилен кръвоизлив следствие разкъсана от счупено ребро слезка.

От прокуратурата са повдигнали обвинение за убийство по особено за жертвата мъчителен начин, за брата-близнак престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Защитата на обвиняемите обаче издига тезата, че Сергей е пострадал при последващ, втори побой, чиито извършители са останали неизвестни в хода на досъдебното производство. На няколко периода е била искана промяна на първоначалната най-строга мярка за неотклонение „задържане под стража“, съдът обаче е отказвал пускане под домашен арест поради опасност от укриване.

По думите на криминалисти от Казанлък побоят е бил нанесен при скарване между бащата и двамата му синове-близнаци за плячката от пореден обир на вила. Сбиването е станало пред очите на случаен свидетел, който е дал показания.

Отлагането на разпоредителното заседание е заради недвусмислено изискване подсъдимите да имат поне едноседмичен срок, за да се запознаят с обвинителния акт и да организират защитата си.

Христо ДИМИТРОВ