Подновяват делото за смъртта на Боньо Фаса

650
Преди да се предаде в полицията, Мария Гиздева (в средата) пробвала на 6 пъти да изтегли пари от банковата карта на жертвата

Броени дни преди Рождество Христово, на 15 декември, състав на Окръжен съд – Стара Загора, ще поднови делото за убийството на рецидивиста Богдан Динев (Боньо Фаса), обвиняема по което е 18-годишната към момента на престъплението ученичка Мария Гиздева, показва справка в сайта на съдебната палата. Делото беше насрочено за началото на юли, но заради внезапно заболяване на един от защитниците бе отложено за самия край на годината.

Казусът е от 25 юли 2016 година, когато в дома си на старозагорската улица „Чая“ No 44 издъхва от остра кръвозагуба в резултат на срязана с нож аорта на дясното бедро криминално проявеният и многократно осъждан Богдан Динев. Денонощие по-късно, придружавана от адвокат, в полицията се предава извършителката – 18-годишната ученичка Мария Гиздева, която прави частични самопризнания за случилото се в дома на 62-годишния мъж.

Три дни по-късно тийнейджърката излиза на свобода срещу парична гаранция от 500 лв. Образувано е досъдебно производство, прераснало в наказателно дело две години по-късно.

По него девойката има повдигнати две обвинения: за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на жертвата чрез използване на открадната дебитна карта.

Делото по искане на Гиздева се гледа при закрити за медиите врати, на няколко пъти то „зацикля“ по различни причини, сред които заболяване на съдия и защитник, искания за допълнителни експертизи и др.

Запознати с хода му разкриват, че до сега са били разпитани 18 от първоначално обявените 59 свидетели и множество експерти, в това число психиатри.

Като граждански обвинител по делото е конституирана дъщерята на Динев – Изабел, но все още не е уточнена претендираната сума за неимуществени щети. Никой не се нае да коментира дали делото е към финал, или обвиняемата ще прекара празниците, без да е чула присъда поне на първа инстанция.

Христо ДИМИТРОВ