Подменят „перките“ на пешеходната зона с красиви колчета с герба на Стара Загора

678

Община Стара Загора е дала предписание на фирмата, извършила цялостен ремонт на централната пешеходна зона в града, да подмени ограничителите тип „перки на акули“. Това обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той посочи, че през зимния сезон, когато снегът покрие тези съоръжения, могат да бъдат създадени предпоставки за нараняване на всеки, който по една или друга причина е забравил за тяхното разположение в края на пешеходния участък. „Затова, поставяйки безопасността на старозагорци и гостите на града на първо място, ще заменим тези „перки“ с колчета. Проведохме разговори с „Прогрес“ АД за изработването на по-красиви елементи. Търсим най-добрия вариант“, подчерта градоначалникът на Стара Загора.

Във връзка с изграждането на скейт парка в града Живко Тодоров обясни, че вече е обявена обществена поръчка. По думите на кмета първоначалната идея съоръжението да бъде готово за летните месеци не се е случила, тъй като на процедурата по договаряне са се явили само две фирми. „Нямам увереността в подобна ситуация, че предлаганата цена е най-доброто за Общината и затова решихме целият проект да премине през обществена поръчка“, обясни Тодоров. Той уточни, че ако процедурата премине без възражения, Стара Загора може да има своя скейт парк още през ноември.

На предстоящата в края на месеца сесия на Общински съвет Стара Загора ще бъде разгледан въпросът за придобиване от Общината на вече опразнената сграда на АГ-комплекса в центъра на града. Очаква се именно на септемврийското заседание на местния парламент да бъде конкретизирано предложението до ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за замяната на общински терени срещу имота, понастоящем собственост на здравното заведение, за който МЗ имаше намерение да продаде на търг.

Припомняме, че Община Стара Загора, в лицето на Живко Тодоров, още през 2016 г. заяви желание да придобие емблематичната сграда. „Държим много на тази сграда, тя няма да бъде продадена или да бъде използвана за други нужди. Ще поискаме от МЗ сградата да бъде прехвърлена на Общината и там да бъде настанена доболничната помощ, която предлагат общинските здравни заведения“, заяви преди няколко месеца кметът. Завчера той уточни, че МЗ няма против предложението на Община Стара Загора. Затова на предстоящата сесия то трябва да бъде конкретизирано. Очаква се акционерите на УМБАЛ „Киркович“ да дадат благословията си за заменката на следващото си общо събрание.

Живко ИВАНОВ