Подлезът на жп гара Стара Загора – най-опасното място в областта

2713

Старозагорската жп гара с вонящия и криещ засади подлез се превърна в опасно за пътниците място. Това е общото в сигналите на десетки граждани, които се обръщат с молба към медията ни държавната железопътна фирма да направи нещо, за да защити живота на пътниците. Гражданите дори предлагат да се открие подписка с цел най-после да се случи обещаният още от правителството на Орешарски ремонт.

Жп-потайностите

Мизерия и крими посегателства – това е настоящата характеристика на старозагорския жп-подлез, който трябва да премине всеки, за да стигне до съответния коловоз.

Навярно полицията не води статистика за нападнатите и ограбени там хора, но поне последният документиран случай в медията ни е от вечерта на 27 август т.г., когато старозагорската Живка Дескова, съпровождаща възрастен мъж, е била нападната, малтретирана и ограбена от двама души в подлеза. Че нощно време подлезът се превръща в свърталище на крими контигента, може да види всеки, който си позволи лукса да ползва услугите на БДЖ . И не само това…

Мирисът на урина се усеща още с влизането в чакалнята, където се намират и гишетата за продажба на билети. В подлеза обаче той е нетърпим, тъй като дългото и тъмно дори и през деня подземие се използва за… безплатна тоалетна. Висящите му от тавана арматури, изпочупени осветителни тела, зацапани от нечистотия и драсканици стени допълват декора на нехигиеничното и усойно жп-съоръжение.

Бурени растат пред очите на влизащите в града пътници

Другото място, което се използва за безплатна тоалетна, е затвореният подлез, който преди години осигуряваше безопасното преминаване на пътниците от Станционната градина към сградата на гарата. Сега обаче стълбището му е правърнато в нерегламентирано сметище, обрасло с буренак.

Дългоочакваният, но
неслучил се ремонт

Обещанията за него датират още от 2014 г., когато министърът на транспорта от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов съобщи в Стара Загора, че правителството е осигурило 4,5 млн. лева за ремонт и реконструкция на жп гарата, който трябваше да бъде завършен до средата на 2015 г. После пък същият министър обяви, че ремонът се отлага заради спрени европрограми и липса на средства в бюджета.

Последваха нови надежди през 2016 г., но вече не се говореше за пари от републиканския бюджет, а за евросредства.

В края на март 2017 г. служебният транспортен министър Христо Алексиев съобщи в Стара Загора, че за цялостно модернизиране на гарата са предвидени около 7 мн. лв. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Очаквало се процедурата по избор на изпълнител да стартира през юни, а ремонтните дейности да приключат през 2019-2020 година.

Малко по-късно сумата набъбна на 13 млн. лв., а ръководител на звеното за управление на проекти в НКЖИ Ивайло Дженев даде поредната надежда, че ремонтът на жп гара Стара Загора ще се случи.

Раздвижването

От една седмица на гарата работят екипи на НКЖИ, в които са включени архитекти и специалисти по отоплителни и вентилационни инсталации, съобщи преди дни за медията ни  Димитър Димитров от Регионалния транспортен синдикат на КТ „Подкрепа“ в Стара Загора.

„Те правят замервания, обследват сградата енергийно, правят репери, за да учточнят сумата, която да бъде заложена за ремонт“, добави Димитър Димитров. По думите му, новото строителство трябва да започне през април 2018 г.

„Но дали това ще стане, е въпрос на време“, изрази неувереност синдикалният активист.

А докато това стане, старозагорци, ползващи железопътния трапспорт, настояват подлезът, водещ към коловозите, да се хигиенизира, да бъдат обезопасени провисналите заплашително от тавана железни пръти, да бъдат сменени счупените осветителни тела. И да се поставят камери за наблюдение – като профилактична мярка срещу криминалните набези.

Това не струва милиони…..

Димка КАБАИВАНОВА