Подготвят мащабно поклонение за 75 години от партийния „народен“ съд в Казанлък

243
Ковчезите, в които са положени тленните останки на 22-мата убити казанлъчани, погребани в общ гроб

Освен осъдените на смърт 22 души в околийския град други 25 казанлъчани получават най-тежката присъда в близки градове

На 2 март в Казанлък ще бъдат почетени жертвите на т.нар. „народен“, а всъщност партиен съд. Подробности за предстоящото поклонение съобщи Йордан Маринов, председател на съюз „Истина“.

На 2 март 1945 година в Града на розите биват осъдени на смърт 22 души, като присъдата е изпълнена още същата нощ в еврейските гробища срещу оръжейницата „Арсенал“. Освен тези жертви други състави на „народния“ съд осъждат на смърт още 25 казанлъчани: 11 са осъдени в Карлово, 4 – в Чирпан, 4 – в Бургас, 3 – в Стара Загора, 2 – в Габрово, и 1 – в Сливен.

Свидетелствата за „народния“ съд, публикувани в казанлъшкия вестник „Искра“

След демократичните промени у нас, през пролетта на 1992 година, съюз „Истина“ организира ексхумацията на тленните останки на 22-мата убити от комунистическите палачи. Точно на 9 май те бяха изложени за поклонение на централния площад „Севтополис“ в Казанлък. След като са опети по християнски, костите на жертвите на „народния“ съд са погребани в общ гроб в старите казанлъшки гробища, а над гроба е издигнат внушителен паметник. На това място в 12 часа на обед на 2 март е предвидено поклонението на техните потомци, близки и съмишленици. Своето присъствие вече са заявили Таня Куртчиева, дъщеря на разстреляния шеф на ДС Стоян Куртчиев, Стефан Шаханов, син на осъдения на доживотен затвор полицай Никола Шаханов, Маргарит Мицев, внук на средногоровския свещеник Борис Попцветков, осъден на 10 години затвор.

„Библиотека „Искра“ пази в своя ценен краеведски фонд броевете на местния вестник, които са съхранили свидетелства за „народния“ съд. Най-важната ни цел е да бъдат реабилитирани в паметта и съзнанието на казанлъчани тези наши съграждани, осъдени от съда на БКП“, заяви пред медията ни Анна Кожухарова, директор на библиотека „Искра“ и член на организационния комитет за поклонението.

Петър МАРЧЕВ