Пленеристи обогатиха старозагорска галерия с 16 нови платна

163
Култовата зала "Байер" за 26-и път стана домакин на Международния пленер по живопис "Дружба", който се провежда в Стара Загора

С 16 нови платна се обогати фондът на старозагорската художествена галерия „Байер“ на финала на традиционното вече 26-то издание на Международния пленер по живопис „Дружба“, в който взеха участие 8 художници от България и Украйна.

Пленерът е един от най-старите в съвременната история на Града на липите, негови организатори са дружеството на художниците при СБХ и Общината, която осигурява финансирането. Според статута всеки един от участниците предоставя две свои работи от пленерната седмица. Това е създало един огромен фонд от над 300 творби, свързан по един или друг начин със знакови места в Стара Загора. Над 150 са били авторите, които са рисували по улиците на града, припомня кураторът на проявата Милен Алагенски. Той напомня, че думата „пленер“ произлиза от френското „en plein air“, което значи „на открито“. „Философски погледнато, това е момент, в който творецът излиза от своята комфортна зона – ателието, и споделя своя най-интимен момент – акта на сътворението. Съизмерването на хората става чрез духовните върхове, които са покорили. Но белегът, който отличава посредствеността от човечността, е споделянето на тези върхове. Големите хора не крият, те споделят своите върхове с другите. Това е и същинският смисъл на пленера, споделянето на сътворението като съзнателен акт на човечност“, коментира Алагенски. Паметливи старозагорци пък припомнят, че на финала на 24-ото издание преподавателят от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, проф. Димитър Чолаков, подари на всеки един от участниците своя малкоформатна творба, създадена в минутите на отдих при изпълнение на основната задача в продължилото седмица рисуване на открито. На финала пък на 23-ото издание професорите от столичната Алма матер проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков подариха на галерията своя колективна работа под надслов „СтеЛа“.

Художничката-бежанка от войната в Украйна Олга Гребенник участва в пленера с невръстната си дъщеричка Вера

Участниците в тазгодишния пленер са представители на различни поколения, истински доайен на групата е старозагорецът Тодор Ковачев, който стяга самостоятелна изложба за предстоящия му 80-годишен юбилей през август. Специално за пленера преподавателят във Великотърновския университет „Св. Паисий Хилендарски“ доц. д-р Атанас Тотляков реализира пърформанс в пространството на Кестеновата алея в парк „Пети октомври“.

Към чисто мъжката група се присъедини и избягалата от войната в Украйна заедно с двете си невръстни деца Олга Гребенник, която пристига в България в началото на април. Олга е възпитаник на Харковския университет за градско стопанство „О. М. Бекет“, завършила е факултета по архитектура и градско планиране, създател е на различни детски игри и пъзели, а нейни творби са притежание на частни колекционери в 22 страни по цял свят. Преди да напусне родината си, в продължение на почти два месеца, поддържа личен блог в Интернет, където разказва за живота на семейството си в мазето на кооперацията, превърнато в бомбоубежище.

За себе си казва лаконично, че прави онова, което обича и че вярва в чудесата заедно с героите си, оживели върху хартиения лист.

Христо ХРИСТОВ