Планират няколко гигавата ВЕИ на терени в „Мини Марица-изток“

2054
Един доайен в енергетиката беше казал, че "Марица изток" е надживял много правителства. Със сигурност ще надживее и настоящото!

Служебният министър на енергетиката съобщи, че преговаряли интензивно с редица инвеститори

„Предстои мащабно разгръщане на ВЕИ на територията на „Мини Марица-изток“. Преговаряме интензивно с редица инвеститори.“

Това е обявил служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на форум на тема „Актуални проблеми на енергийната сигурност на България“, предаде 3e-news.

„В частност става въпрос за разполагане на фотоволтаични централи на територии, които са увредени и които трябва да бъдат рекултивирани. Става въпрос за изграждане на мощности от няколко гигавата“, уточнил министърът.

Пред присъстващите той е припомнил разработената от неговото министерство и вече представена визия (б.р. озаглавена Българска енергийна стратегия 2023-2053 г.) за развитие на електроенергийния сектор, която предвижда в частност и постепенната трансформация на комплекса „Марица изток“, а като цяло и на регионите, разчитащи на бизнеса с въглища към съвременни декарбонизирани региони. Изхождайки от въпросната стратегия, служебният министър е обяснил, че основно в сектора на електроенергетиката се залага на развитието на възобновяеми енергийни мощности (ВЕИ), беземисионни мощности – ядрена енергетика и водните електроцентрали, съпроводени със системи за съхранение и по-точно ПАВЕЦ.

„Държим да запазим всички съществуващи мощности дотогава, докато е физически и стратегически необходимо, така че да работят без сътресение и без негативни икономически ефекти“, съобщил Росен Христов, визирайки въглищните централи.

До 2030 г., както пише в цитираната стратегия.

Медията ни припомня, че от доста време настоящото ръководство на „Мини Марица-изток“ има намерение на изгради собствени фотоволтаици на територията на държавното дружество, които ще използва за собствени енергийни нужди, тъй като понастоящем купува ток от борсата. Така че в момента буди недоумение съобщеното от служебния министър, че „преговарят интензивно с различни инвеститори“!?

Понастоящем основният ангажимент на служебното правителство във връзка с „Марица изток“ е да изпълни решението на 48-ото Народно събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Както и да подготви провеждането на честни избори на 2 април. Толкова!

Йовка НИКОЛОВА