Планинари поемат към връх Кутелка в памет на Атанас Скатов

1104
Атанас Скатов специално изкачва на 6 май 2020 година със сина си Васко българския първенец Мусала, за да поздрави от там с имения му ден баща си Георги

За поредна година на 5 февруари планинари от Павел баня, Казанлък, Стара Загора, Сливен, Бургас и Варна ще поемат към старопланинския връх Кутелка, за да почетат паметта на алпиниста-веган Атанас Скатов, който загина при изкачване на К2 Каракорум в Хималаите на същата дата през 2021 година.

Сред организаторите на похода е председателят на ТД „Еделвайс“ – Павел баня, Кольо Кавръков, който съобщи, че очаква към планинарите да се присъдени и синът на Скатов Васко, който живее с майка си в Бургас. Кутелка е сред любимите върхове на сливналията – основател на фондация „Да спасим планетата!“, чийто личен девиз гласеше: „Мечтай смело, вярвай в себе си и знай, че невъзможни неща няма! Мечтата няма цена!“. При първото изкачване на Кутелка, по инициатива на сестрата на алпиниста Нели Димитрова, там бе монтирана възпоменателна плоча.

Причината за гибелта на българина, записана в смъртните актове, издадени от правителството на автономната област Гиргит Балистан и болницата в град Карду, където е било откарано тялото, е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс“, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В документа от болницата в Карду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 17 часа на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв“. Приятели на Скатов са категорични, че той е бил една уникална личност, която за кратките 42 години от земното си битие успя 11 пъти да покори върхове с височина над 8 000 м и да стане носител на приза „Почетен факлоносец на мира“, присъден му от организаторите на международната щафета „Пробег на мира – 2020 г.“.

„Когато съм в планината, се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.

Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина.

Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-вече екосистемите. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета и искам това, което аз виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същия шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа“, е написал малко преди трагичната си кончина Атанас Скатов в личната си страница https://atanasskatov.com, където могат да бъдат намерени много интересни подробности както за живота, така и за философските му възгледи.

Христо ХРИСТОВ