Писан в Баден роман за древните толтеки разчувства Стара Загора

576
Залата на РБ "Захарий Княжески" се оказа тясна за разноликата публика

Истинско цунами от аплодисменти връхлетя залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ вечерта на 3 май. Причината бе една позакъсняла (с близо 9 години) премиера-спектакъл под надслов „Мъдростта и музиката на Мексико“ на родна почва.

Писаният през 2008 г. във Виена и появил се у нас през 2016-а философски роман-притча „Ерата на Шестото слънце – Пробуждането“ на родената в семейството на художника Михаил Косев – Добромира (Мира), се оказа изненадващо интересна за разноликата публика.

Близо час продължи раздаването на автографи след финалната песен Malaguena salerosa в изпълнение на Нико Русев

Повечето от присъстващите бяха дошли най-вече за спомена от малката Мира, която едва на 9 години пише пиеса за куклен театър, а на 14 заминава за Габрово, където учи хуманитаристика с латински език и изкуствознание в Националната Априловска гимназия, за да продължи с Философския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, а оттам за Австрия.

Семейният дует Мира и Нико

За броени минути обаче легендите за древните толтеки, техните вярвания и разбирания за света и човешкия род, поднесени елегантно от авторката заедно с мексиканските песни в изпълнение на съпруга й, познатия на старозагорските меломани баритон Руси, грабнаха аудиторията, която така и не разбра как бързо изтекоха първите 60 минути.

Самата авторка представя романа си с думите: „Силата на древно учение ще ви докосне трайно или мимолетно, но индивидуално и решаващо. Понякога малките детайли са тези, които определят остатъка и смисъла на един живот. Кои от тях можем да разпознаем веднага, да вярваме ли в случайността, умеем ли да сънуваме, тълкуваме, анализираме, да бъдем смели и най-важното умеем ли да обичаме?

Таткото Мишо Косев, който е автор на корицата и илюстрациите към книгата

Никоя древна мъдрост не е достатъчно разгадана, но всеки човек иска да открие своята предопределеност. Великата загадка се състои в това да разберем кои сме в действителност и да изберем собствения си път, пробудени.“

Книгата нямаше да бъде същата, ако ги нямаше илюстрациите и корицата, създадени от Михаил Косев, който е приобщил посланието на рисунките към личното обръщение на Мира: „Иска ми се човечеството да се завърне в себе си, в божествената си същност на свободно и творящо същество – отново и завинаги!“.

Христо ХРИСТОВ