Пивоварите посрещат професионалния си празник Илинден с позитивни прогнози

59

С позитивни прогнози за развитието на бирената индустрия пивоварите посрещат професионалния си празник Илинден. Тази година Съюзът на пивоварите в България (СПБ) отбелязва своя 30-и рожден ден с многобройни успехи в реализирането на проекти за устойчиво развитие, зелени инициативи и социални инвестиции. Пивоварните предприятия у нас стават все повече и към момента в България са регистрирани 37 производители на бира. От тях големите компании са 3, малките и средни пивоварни – 8, а останалите 26 са микропредприятия.

От СПБ отчитат, че през 2020 г. вложените в пивоварния сектор инвестиции за дълготрайни материални активи са 37 млн. лв. За първите 6 месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на СПБ вече са 20 милиона лева. За последните 12 месеца на пазара са пуснати над 35 нови асортимента пиво. Данните за първото шестмесечие на тази година показват, че биреният пазар в страната е на нивата от 2020 г.

Според маркетинговите изследвания за избора на българския консуматор на пиво най-важен е вкусът на напитката, нейната опаковка и видът/стил бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Почти 90% от сънародниците ни дават изключително висок рейтинг на бирения бранш в страната. Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31 европейски страни, българските пивовари са с най-висока репутация в Европа. На европейската карта на индустрията по обем на продажбите на бира България вече е на 11-о място. По данни на НСИ през 2020 г. дори има лек ръст на износа на българско пиво.

(СН)