Петокласничка от Стара Загора е с бронз от международна олимпиада

56
Носителката на златния медал Мария Дренчева по време на финалното решаване в базата на Фондация "Миню Балкански"

Осмокласничка от столичната математическа гимназия е на първо място сред връстниците си, допуснати до финала на международната олимпиада „Формула на единството – Трето хилядолетие“.

Проявата, в която са участвали 1 500 души от 21 страни на пет континента, се организира за пореден път от университетите „Петър Велики“ и „М. В. Ломоносов“ – Санкт Петербург, и Руския технологичен, тя е включена в календара на математическите състезания на Руската федерация.

Предварителният кръг, на който бяха излъчени 15-те български финалисти, се проведе през есента в старозагорското село Оряховица, където е базата на Фондация „Миню Балкански“, припомни организаторът Любомир Любенов.

Мария Дренчева е постигнала 37 точки, който е възможно най-висок резултат, веднага след нея е Ясен Пенчев от Габрово. С втори места във възрастовата си група пък са седмокласниците от Бургас Панайот Димитров и Дориана Петкова. С бронз е отличена петокласничката от старозагорското ОУ „Кирил Христов“ Ели Стоянова. Български математици участват в олимпиадата от 2017-а година.

Христо ХРИСТОВ