Петима с повдигнати обвинения за убийство след ромската свада в Казанлък

325

Шамар отключил раздора между двете фамилии от Павелбанско

Пет лица, участвали в масовото сбиване на паркинга до Съдебната палата в Казанлък, са с повдигнати обвинения за убийство. Това обявиха на съвместен брифинг днес в Стара Загора директорът на ОД на МВР старши комисар Лазар Христов и окръжният прокурор Дичо Атанасов. Сред петимата са 16-годишен младеж, жена на 42 години и трима пълнолетни мъже. За тях разследването е събрало достатъчно доказателства, за да бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършване на умишлено убийство.

Разследващите органи ще поискат мерките им за задържане под стража за 72 часа да бъдат удължени. Очаква се утре съдът да вземе решение. От събраните доказателства спрямо петимата е повдигнато обвинение за убийство по чл. 115 от НК, предвиждащ присъда между 10 и 20 години затвор. Дичо Атанасов коментира, че в хода на разследването, ако бъде установено наличието на особена жестокост при деянието, обвинението може да бъде преквалифицирано по чл. 116, който предвижда по-тежка присъда.

Припомняме, че при ромската свада на 20 март почина 36-годишен мъж. Към днешна дата петима са с опасност за живота, а състоянието на трима от тях е критично. Общо на 11 лица е оказана медицинска помощ в резултат на получени травми от масовия бой. 8 са настанени в лечебни заведения в Стара Загора и Казанлък. Всички участници в сбиването са установени своевременно, отбеляза старши комисар Лазар Христов.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов посочи, че броят на обвиняемите ще се увеличи в следващите дни.

Участниците в днешния брифинг – директорът на ОДМВР – Стара Загора Лазар Христов и окръжният прокурор Дичо Атанасов

Заради сложността на случая предстои назначаването на екип от наблюдаващи делото прокурори и екип от следователи. До момента са извършени огледи на пет автомобила. От четири от тях са иззети веществени доказателства, които са съотносими към престъплението. Сред тях са колове, прътове, бухалки и ножове, по които са открити следи от кръв. Назначени са съдебно-медицински експертизи. Иззети са записи от общински камери, както и любителски видеа от мястото на инцидента.

Ударен шамар на дете от един от двата рода е разпалил враждата между двата рода през лятото на миналата година. Директорът на ОД на МВР – Стара Загора, коментира, че първоначално напрежението е туширано. Заради удара върху детето е образувано досъдебно производство. На 11 октомври се стига до ново спречкване, в резултат на което 8 лица са задържани. Образувани са две досъдебни производства. „От този момент са взети мерки за засилване на полицейското присъствие в село Тъжа, където живеят двата рода. Издадено е предписание за заселване на едната фамилия в село Манолово“, обясни хронологията на враждата Лазар Христов. След пореден скандал в началото на февруари т.г., при който отново има задържани лица от двата рода, са проведени срещи за помирение между фамилиите, в които участва и кметът на Павел баня като медиатор.

Старши комисар Христов коментира, че полицията е взела допълнителни мерки в деня на инцидента, когато в съда в Казанлък е било насрочено дело, в което замесените в предишните свади е трябвало да участват. Пред съдебната сграда е бил поставен полицейски екип, който обаче в момента на разразяване на масовото сбиване е бил ангажиран инцидентно с друг случай в района. В рамките на 6 минути от получаване на сигнала за мелето екип на МВР е пристигнал на място, посочи директорът на ОД на МВР – Стара Загора. От полицията се ангажират с допълнителни мерки за гарантиране спазването на реда.

Живко ИВАНОВ