Петима видни социалисти са били изключени от БСП, без да знаят

1801
Участниците в брифинга (отляво надясно): кметският наместник на с. Тракия Ради Желязков, председателят на ОбС Опан Димо Димов и кметският наместник на с. Средец Гергана Георгиева. Писмото на петимата социалисти, изпратено до НС на БСП, което стана повод за изключването им от партията

„Това нашето в Опан вече не е партия, а търговско дружество“, категоричен е един от изключените Димо Димов

Петима дългогодишни членове на БСП – Опан, са били изключени от партията, без да знаят и без да са им връчени решения. Причината е било писмо, изпратено от тях до Националния съвет на БСП след местните избори. В него те настояват за освобождаване на председателя на Общинския съвет в Опан Румяна Динева, която понастоящем е и областен председател на БСП – Стара Загора. „Нещото, което ни накара да направим това, бяха катастрофалните резултати, които БСП получи на последните избори за местна власт. От 6-има съветници през мандат 2015-2019 г. сега имаме трима. Имаме избран само един кмет на кметство. Ако това не е катастрофален резултат? Затова смятаме, че някой от Общинския съвет на БСП в Опан трябва да каже защо се получи този резултат, кой е виновен и кой трябва да понесе политическата отговорност. Това бяха мотивите ни и затова изпратихме това писмо до НС на БСП“, съобщи на брифинг в понеделник един от изключените – Димо Димов, който в продължение на 6 мандата е бил кмет от БСП на опанското Васил Левски, с 47-годишен стаж в социалистическата партия.

Вместо обаче някой да поеме отговорност за резултатите от изборите в Опан, както например това се случи в Стара Загора, петимата, подписали писмото, са били изключени от партията. Освен Димо Димов участие в брифинга взеха още двама от изключените – Ради Желязков, 3 мандата кмет на село Тракия от БСП, понастоящем кметски наместник на същото село, с 40-годишен партиен стаж в БСП и Гергана Георгиева, 4 мандата кмет на БСП в с. Средец, понастоящем кметски наместник.

„До ден днешен аз и моите колеги нямаме официален документ за прекратяването на членството ни в БСП. Знаем, че това е станало с решение от 1 декември“, отбеляза Димо Димов.

Пред медиите той изрази категорична позиция, че кризата в местната организация на БСП е от повече от година. Като пример за неадекватната политика на общинския лидер Румяна Динева Димов посочи, че първоначално са били издигнати 16 кандидати за общински съветници от БСП, при положение че местният парламент на Опан се състои от 11 старейшини. Димов заявил подкрепата си за политиката, водена от кмета втори мандат Генчо Колев. „За четири години кметът промени облика на селата към добро. Именно затова предложих на ръководството на БСП в Опан да го подкрепи за втори мандат. Те обаче отказаха и ме нарекоха предател“, сподели Димов.

Заради грешната политика на Общинското ръководство на БСП – Опан, на местния вот през есента той приел предложението на кмета Колев да се включи като кандидат за общински съветник в листата на партията, която го е издигнала – ВМРО, и към момента е председател на Общинския съвет на Опан. Въпреки това той определя себе си като комунистически възпитаник и декларира, че остава „верен на принципите и политиките“ на БСП.

„За себе си съм наясно, че съм изключен, след като съм общински съветник от друга листа, но ми е тежко заради останалите изключени от БСП колеги“, коментира Димо Димов.

Настоящият кметският наместник на с. Тракия Ради Желязков съобщи, че е разбрал за изключването си от БСП преди няколко дни. „Разбрах случайно, че се провежда събрание в селото, на което съм кмет. Отидох и ме посрещна партийният секретар Минчо Чавдаров, питайки ме какво правя на събранието, след като съм изключен, за което нямах представа“, заяви Радев.

Освен че нямали официално решение за изключването си, към момента те дори не знаели кой ги е изключил, дали местните партийни организации, в които членуват, или Общинският съвет на БСП в Опан. Опитали да получат отговор, но Друмева отказвала среща с тях. Понастоящем те са в ситуация тупик, защото хем знаят, че са изключени, хем не могат да обжалват пред Контролната комисия на БСП заради липса на решения.

„Това нашето в Опан вече не е партия, а търговско дружество“, отбеляза Димо Димов.

Междувременно във вторник от Областния съвет на БСП разпространиха позиция, която гласи дословно:

„Няма личностни отношения към лицата от Опан, свикали пресконференция на 3.02.2020 г. по повод отстраняването им от БСП. Представеното от тях не отговаря на истинските факти. Димо Банев, Ради Желязков, Гергана Куманова, Величка Малкочева и Донка Динева са изключени от БСП, тъй като работиха срещу кандидатурите и кампанията на БСП на местните избори през 2019 г. Решението на Общинския съвет за изключването им от редиците на БСП е взето при спазване на Устава и политиките на партията. БСП – Опан, работи за единството на структурите, съобразявайки се с уставния ред, правилата и политическите механизми“.

Ако обаче от Областния съвет на БСП (б.р. председател на който е същата тази Румяна Динева, чиято оставка бе поискана) са прави в твърдението си, че е спазен Уставът на партията, защото тогава петимата изключени не са получили официален документ за прекратяване на членството им в БСП?

(СН)