Песен за пророка Влайчо набира скорост преди годишнината му

159
Бронзовата фигура на пророка дядо Влайчо в двора на новия мемориал "Дом на Доброто"

Песен за считания за светец ясновидец от новозагорското село Коньово дядо Влайчо, изпята преди пет години от велинградчанката Мария Нонева-Мичона, се радва на неочаквана популярност в интернет дни преди честването за 120-годишнината от рождението на пророка.

Изпълнителката е автор на музиката и текста. Твърди, че се вдъхновила за творбата си, докато изучавала учението на Учителя Петър Дънов и случайно разбрала за делото на Влайчо Жечев, станал приживе известен като „Пророка на народа“ заради отказа си да получава пари за добрините си.

Макар че от няколко години песента на Мичона е в интернет, едва напоследък е станала обект на особен интерес. Само за месец тя е била прослушана от близо 10 000 меломани, а с наближaването на датата 15 август, когато ще бъде честването в родното му село, всеки ден броят на интересуващите се расте лавинообразно. Стотици са вече и почитателите му в социалната мрежа, където наскоро е създадена и специална страница под надслов „Дядо Влайчо – безсребреник и пророк на народа“, където новозагорката Златина Великова публикува откъси от своята книга „Ясновидецът“, разказваща за живота и чудесата му.

„Очаквам на 15 август в Коньово да пристигнат хиляди хора, някои от тях са свързани с Бялото братство, защото дядо Влайчо и бил считан за наследник на Петър Дънов, а други, защото вярват, че в предсказанията му има много истина“, коментира кметът на Нова Загора Николай Грозев, който е инициатор за изграждането на мемориалния комплекс „Дом на Доброто“ в Коньово. Мемориалът ще отвори официално вратите си навръх православния празник Голяма Богородица, тогава ще бъде показан и новият паметник на дядо Влайчо, дело на скулптора Благовест Апостолов. Бронзовата фигура е приседнала върху огромна морена в съседство с няколко пчелни кошера, в характерната поза, с която е приемал стотиците, търсили лек и съвет за тревогите си.

Все още е под въпрос дали на честването ще присъстват свещеници, въпреки че в близост до музейната сграда е изграден и параклис на името на свети Стефан, в който стенописите са работа на трима от най-добрите великотърновски художници.

Христо ДИМИТРОВ