Пациентите с коронавирус в УМБАЛ „Киркович“ спаднаха до 32, болницата възстановява плановия прием

1322

32 души с потвърдена диагноза коронавирус се намират на лечение към момента в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. 7 от настанените са в тежко състояние в отделението по реанимация, а четирима от тях са интубирани. Драстично е спаднало натоварването към Университетската болница, която в пиковия момент от разрастването на ковид пандемията разкри над 170 легла за прием на пациенти. Добрата новина е, че през почивните дни няма случаи на починали с коронавирус.

Намалелият прием на по-тежки случаи на COVID-19 позволява на ръководството на лечебното заведение да пренасочи свободните легла към съответните клиники, които бяха реорганизирани. „Така Клиниката по неврология започва да прима пациенти с неврологични заболявания. Същото ще се случи и с хирургичното отделение, ортопедията, както и очната, и ушна клиники“, обясни проф. Йовчев.

Със заповед на здравния министър от днес в страната се разрешава отново плановият прием в болниците. Вече е създаден нужният ред и в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Всеки пациент, който постъпва за планово лечение, ще бъде тестван за коронавирус с антигенен тест, чиято стойност влиза в цената на клиничната пътека, подчерта проф. Йовчо Йовчев.

Живко ИВАНОВ