Партиите от протеста „коват“ закриването на специализираните органи на съдебната власт

423

Подкрепените от правната комисия законопроекти са в интерес на Цветан Василев, Божков, Баневи, Бобокови, обявиха магистрати

Депутатите от БСП, ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха днес проектите за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов от ДБ. Против бяха депутатите от ДПС, а с „въздържал се“ гласуваха от ГЕРБ.

С изменения в Закона за съдебната власт и НПК се предлага закриването на специализираните органи на съдебната власт – Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд, Специализирана прокуратура и следствения отдел към нея, и Апелативна специализирана прокуратура.

Без обаче да е искано становище от Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието, което е прецедент!

Дебатът в правната комисия по същество започна с обсъждане на проектите на ДБ за закриване на специализираните органи на съдебната власт, като още в самото му начало Дани Каназирева от ГЕРБ директно се обърна към вносителите, за да им припомни колко лобизъм личи зад внасянето на такива проекти, още повече директно от адвокатите на подсъдими пред същите специализирани органи лица и колко недопустима е агресията, с която „новите лица“ се отнасят към държавността и към съдебната система, предаде „Правен свят“.

„Промените са внесени набързо и вие явно целите да хвърлите в хаос съдебната система. Дейността на специализираните институции е оценена високо от европейските институции. В докладите от ЕК се изтъква заслугата им за падане на мониторинга на България. Вашите промени са изцяло лобистки и вие искате над 300 дела за тежки престъпления да отидат в небитието. Чии интереси защитавате?“, заяви Каназирева.

Против предлаганите промени се обявиха и от Камарата на следователите в България, които излязоха с позиция, адресирана до президента Румен Радев и председателя на НС Ива Йорданова.

„Въпреки краткия си период на съществуване, те (б.р. специализираните органи на съдебната власт) постигнаха много сериозни резултати. Бяха повдигнати обвинения спрямо действащи министри (Нено Димов – бивш министър на околната среда и водите) за проявена умишлена безстопанственост в особено големи размери, заместник-министри (Красимир Живков – бивш заместник-министър на околната среда и водите) за престъпления по служба, действащи народни представители, председатели на държавни агенции, висши служители на МВР, ангажирани с противодействие на наркотрафика, кметове на общини и райони, и други. Едновременно с това бяха повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група и на едни от най-богатите български граждани – Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви.

На практика внесените от народните представители законопроекти кореспондират с интересите на гореспоменатите лица, които са подсъдими по дела на Специализирания наказателен съд или обвиняеми по досъдебни производства под наблюдението на Специализираната прокуратура“, посочват магистратите.