Парламентът улесни отстраняването на главния прокурор

99

Главният прокурор може да бъде отстранен с 13 гласа вместо с изискващото се в момента мнозинство от 17 гласа. Това решиха депутатите от парламентарната правна комисия днес, одобрявайки промени в НПК и Закона за съдебната власт. В момента във Висшия съдебен съвет (ВСС) има внесени две искания за отстраняването на Иван Гешев от поста. Ако новите закони влязат в сила преди в съвета да се гласува по исканията, той може да бъде отстранен с 13 гласа, предаде mediappol.

Едновременно обаче, по предложение на ГЕРБ, същата възможност бе гласувана и за председателите на двете върховни съдилища – административния и касационния. Това означава, че ако бъде внесено искане за отстраняването на един от тях, то ще има нужда само от 13 гласа. Без обяснения депутатите отхвърлиха искането на правосъдния министър Крум Зарков съдиите да бъдат защитени с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от сред съдиите, избрани директно от системата.

Промените не са окончателни и предстои гласуването им в пленарна зала.

При приемането на промените в НПК нямаше спорове. Когато се стигна до разпоредбите на Закона за съдебната власт обаче дебатът се разгоря. Причината е, че с тези нови текстове се изменя сериозно и начинът, по който на длъжност се назначават главният прокурор и председателите на върховните съдилища. В момента за това са необходими 17 гласа. Според новите правила обаче това вече ще се прави с 13 гласа.

В оригинално предложения от правителството проект обаче имаше една ключова подробност. Председателите на двете съдилища зависеха и от т.нар. двойно мнозинство, т.е. освобождаването им можеше да стане само ако има и мнозинство от съдиите, избрани пряко от съдиите. По предложение на депутатката от ГЕРБ Рая Назарян обаче това отпадна. Иначе казано съдиите изгубиха двойната си защита, а логиката бе тъкмо обратната.

Другият спор бе около предложението във Висшия съдебен съвет да не се назначават действащи магистрати от квотата на парламента. Идеята на тази поправка е да се намали влиянието на главния прокурор върху колегията, защото когато един обвинител излезе от системата, за да отиде в съвета, той обикновено подкрепя позицията на бившия си началник.

Тъй като предложеният проект предвиждаше парламентът да не може да назначава действащи магистрати и в съдийската колегия, Надежда Йорданова от ДБ предложи това да отпадне. Т.е. депутатите да не могат да избират действащи прокурори, но да могат да гласуват за действащи съдии. Предложението й обаче не бе прието.

Главният прокурор Иван Гешев се появи само в началото на заседанието на правната комисия, за да повтори за пореден път, че не го страх от нищо и смята да довърши мандата си. Преди това той бе във Висшия съдебен съвет, където бе открита процедура по отстраняването му от длъжност.

Той коментира, че не желае да участва в заседанието на комисията, защото всичко било решено предварително.

Пред депутатите главният прокурор говори за кратко. Той заяви, че промените обслужват „политическата мафия и политическия боклук“ и каза, че няма да позволи „Конституцията да се пипа с мазни пръсти“.