Парламентът се превърна в арена на скандали

409

Заседанието днес приключи с ритници, плюене и обиди

Високо напрежение и физически сблъсък на депутати беляза пленарния ден днес. Скандалът бе предизвикан от Явор Божанков от „Продължаваме промяната“, който отговори на декларация на „Възраждане“.

Декларацията на „Възраждане“ беше прочетена от старозагорския депутат Искра Михайлова. В нея тя обясни, че протестите преди 3 години били употребени, а сега ПП искали да управляват с ГЕРБ.

„Мирният характер на демонстрациите не попречи в тях да бъдат наранени стотици, а хиляди хора загубиха работни места. Цялата енергия на протестите беше брутално предадена от тези, които днес разговарят с ГЕРБ за общо управление и търсят подкрепата на ДПС“, добави Михайлова. Според нея от записите, които изтекоха преди дни, се е оказало, че има предатели не само на собствените си думи и избиратели, но и на страната като цяло.

Михайлова призова вторият мандат да бъде върнат обратно на президента. „Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи – и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата“, каза още Михайлова.

Явор Божанков от ПП-ДБ контрира и заяви, че българският национален интерес е в този момент да имаме правителство, а чуждият – да нямаме такова.

„Събитията от последните дни са част от подреден план, и когато „Възраждане“ говорят за външна намеса знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани. Говориха за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение“, заяви Божанков.

Той обяви, че те са предатели и проводници на пропагандата на Путин. Това веднага извади на трибуната депутатите на „Възраждане“, които наобиколиха Божанков. Стигна се до бой и размяна на обиди.

Депутатът Веселин Вешев се оказа със счупени очила, а Манол Пейков от ПП-ДБ е одран по лицето. Пейков обяви още, че е бил ритан като призна, че той е свалил очилата на колегата си от партията на Костадинов.

Имаше информация и за размяна на хартиени топчета. На кадри се виждат народни представители, които се плюят.

Напрежението не стихна, а се пренесе в кулоарите. Дори обявената почивка не охлади страстите и пленарният ден приключи.

ПП-ДБ: Налице е координирана атака на Радев, „Възраждане“
и чужда логистика да осуетят втория мандат

По време на последващ брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република.

„В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат“ – това са думи на „Възраждане“. Нека да е ясно – България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство“, заяви Петков.

Костадинов за ПП: Ако тези предатели извършат държавен преврат,
ние ще организираме контрапреврат

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов беше категоричен, че партията му няма да търпи позорното поведение на ПП.

„Това, на което станахме свидетели в пленарната зала, е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия – ПП. Ние тази простащина повече няма да я търпим. На трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, те са позор за човешкия род“, заяви той.

Нинова за сблъсъците в НС: По същество застанаха
едни срещу други джендъри срещу фашисти

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Росен Желязков, който разпусна парламента след скандала и определи случващото се в НС като дъно и разруха.

„Председателят на НС Росен Желязков нанесе пореден удар върху парламентаризма. Не може да блокираш работата на парламента, защото екстремисти и фашисти са се сбили в парламента. Той носи отговорност за това.“, заяви Нинова и посочи, че БСП няма място в коалиция на страха, на омерта, на имунитет, коалиция, която иска да спаси Борисов от правосъдие, а от друга страна да удовлетворят „на ламтежите на ПП-ДБ за  власт и  пари“, които, по думите ?, са предали хиляди хора от площадите заради ламтежите за милиони“, изтъкна още тя.

Росен Желязков за скандала в НС:
Ще прегледаме видеозаписите и ще обявя санкциите

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще има санкции за всички участници в скандала.

„Ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите“, категоричен бе той.

„Продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението“, каза Желязков относно изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че е блокирал работата на Народното събрание.

В материала е използвана информация от tribune.bg и dariknews.