Парламентът въведе забрана за райския газ

225

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на проф.Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.

Въвежда се и административно наказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба – глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

По сигнали и жалби на родители за системна употреба на райски газ в дискотеки и клубове, във вторник омбудсманът Диана Ковачева внесе предложението, като то бе допълнено от депутати от ГЕРБ, сред които Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, а вчера Здравната комисия го гласува.

Според водещи педиатри райският газ е изключително опасен. Той създава нереална представа за действителността. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите.

Диана Ковачева алармира, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.

Освен за спешни законодателни мерки, омбудсманът настоя и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.

В материала е използвана информация от dariknews