Пак пуснаха във водите на язовир „Копринка“ птицеглавия кораб

314
При поредния опит птицеглавата ладия да бъде пусната на вода се наложи да я измъкват с помощта на багери

Пореден опит за сертифициране на птицеглав боен кораб, точно копие на ползваните в древността от одрисите бойни ладии, направи идеологът на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ Атанас Димитров.

Дългата близо 20 метра дървена ладия, която тежи 10 тона, се строи от края на 2017 година край водите на язовир „Копринка“, тя ще носи името Одрис. В реализацията на проекта се ангажира финансово Община Казанлък, която предостави над 120 000 лв. и необходимия за корпуса дървен материал.

Платноходът, който Атанас Димитров възнамерява да превърне в атракция за жителите и гостите на Казанлък, е точна реплика на някогашните кораби на траките, с които те са стигнали чак до стените на древната Троя. Той е направен от над 300 елемента, само киловата 19.5-метрова греда е тежка 4 тона. Елементите са изработени от цели дървета, специално за ребрата са използвани естествено изкривени, за сглобките пък са използвани близо 700 дървени дибли, като се ползват ръчно излети бронзови инструменти. Готова е и излятата от бронз птица, украсявала някога шлема на тракийския владетел Севт III.

Сред далите рамо на идеята е и мореплавателят Дончо Папазов, който на няколко пъти идва на мястото, където се строи репликата

На мачтата има специално конструирано „гнездо“ – плетен кош за наблюдателница. За плаването ще се ползва ръчно изтъкано платно от лен и памук.

На няколко пъти през годините Атанас Димитров е подчертавал, че предварително е проучвал древни артефакти, включително и фрески от гробницата на египетския фараон Рамзес III, на една от които се виждала точно такава ладия. Подкрепа на идеята даде и известният мореплавател Дончо Папазов, който миналата есен присъства на поредния опит корабът да бъде пуснат на вода.

Това не е първата реплика, която режисьорът Атанас Димитров и екипът му изработват, преди години той сглоби реплика на кораба, с който тракийският цар Резос е участвал в битката за Троя, първият док беше край софийското село Боженица, а след това конструкцията беше превозена до морето край Равда.

Поредното пускане на птицеглавия кораб във водите на „Копринка“ предизвика бурни коментари в социалните мрежи.

От Община Казанлък обаче смятат, че този път опитът ще се окаже успешен и в началото на август ладията ще получи задължителния сертификат от Държавната агенция по корабоплаване. От там припомнят, че през лятото на 2020 година корабчето направи няколко обиколки в изкуственото езеро с екипаж от ВВМУ „Николай Йонков Вапцаров“.

Христо ПЕТРОВ