Пак ни размахват тоягата!

768
Еврокомисар Елиза Ферейра

Eврокомисар Елиза Ферейра обяви, че България се отказва от 465 млн. евро за въглищен преход!?

След като миналата година България не успя да се възползва от близо 100 млн. евро от европейския Фонд за справедлив преход на въглищните си региони заради скандално разработените териториални планове за трансформацията на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, тази година служебното правителство отново е заявило пред Еврокомисията, че няма да прилага проекти за позеленяване.

Това означава, че България няма да получи 465 млн. евро, предвидени за 2023 г., стана ясно от думите на еврокомисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра пред журналисти днес.

Страната ни разполага с 1.3 млрд. евро от Фонда за справедлив преход. От тях вече изгубихме близо 100 млн. евро, предвидени за 2022 г., а за 2023 г. средствата са 465 млн. евро. Опасността България да не получи нито евро от целия бюджет от 1.3 млрд. евро до 2026 г. е напълно реална, коментираха пред Mediapool източници от Брюксел.

Парите принципно би трябвало да се използват за преквалификация на заети във въглищните мощности, за мерки за намаляване на замърсяването на въздуха там и развитие на нови бизнеси в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. За целта правителството трябваше още през 2021 г. да изготви териториални планове за трите региона и след одобрението им от Брюксел за започне разработване на конкретни проекти, които да се финансират с предвидения бюджет. Тези документи още не са готови, няма да станат и през 2023 г.

„Правителството на България ни съобщи, че тази година не се предвижда прилагане на Плана за справедлив преход“, заяви във вторник Ферейра. „Преходът се случва и без това“, допълни тя, но посочи, че България е сред страните, при които въглеродното замърсяване на единица продукция е изключително високо – над три пъти повече от средното в ЕС.

ДАЛИ?

(СН)