Пак витиевати планове за комплекс „Марица изток“ след 2025 г.

1669

Служебният министър на енергетиката гарантира днес, че комплекс „Марица изток“ няма да бъде затворен до 2026 г. А после ще се разчитало на алтернативни зелени технологии

„Министерство на енергетиката работи по модели за преминаване към нисковъглеродна енергетика на страната ни, които да осигурят възможност за намаляване на емисиите, заложени от Европейската комисия, но в същото време да не доведат до затваряне на въглищни мощности през 2026 г. В частност става въпрос за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.“ Това заяви днес министърът на енергетиката Росен Христов в отговор на въпрос на депутата от Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев.

В прав текст Красимир Вълчев попита енергийния министър дали ще бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост, предвиждащ намаление на въглеродните емисии от въглищните централи с 40% до края на 2025 г. на база 2019 г., което означава затваряне на половината от въглищните ТЕЦ-ове след 3 години. И дали са предвидени междинни инвестиции за удължаване живота на въглищните централи като базови мощности, гарантиращи енергийната сигурност и независимост на България, работата на пряко и непряко над 100 000 души в комплекс „Марица изток“ в контекста на настоящата геополитическа ситуация.

„Устойчивото преминаване към нисковъглеродна енергетика иска сериозни анализи и внимателно планиране“, посочи в отговора си министър Христов. Той обясни, че „на този етап резултатите от моделите показват, че е възможно екологичните цели да бъдат постигнати с висока амбиция по отношение на нови мощности от ВЕИ, системи за съхранение на енергия, гъвкави мощности на природен газ, без да се затварят въглищните централи“. Министърът на енергетиката се ангажира, че на база на резултатите от моделите Министерство на енергетиката допълнително ще разработи и ще предложи на Народното събрание „Интегрирана енергийна стратегия за развитие на българската енергетика“, в която ще бъдат включени дългосрочни стратегии и различни енергийни сценарии за постигане на заложените цели. При така описания процес ще се гарантира развитие на сектора и избрани приоритети, базирани на данни, анализи и научен подход, приети от широк кръг от заинтересовани страни. „Буквално в последните дни имахме напредък с научните проучвания. През последната неделя при президента Румен Радев имахме среща с научните среди в България, където беше представен геологичен анализ на възможни райони, където да изградим подземни помпени станции, базирани на вода или въздух, както и потенциално хранилище за въглероден двуокис и газ. По време на COP27, която се провежда в Египет пак благодарение на президента Румен Радев, имахме среща с израелския президент. Те разполагат с такива технологии и значителен опит в тази област“, посочи Христов и съобщи за изразено „желание за предоставяне на тази технология на България, включително и за инвестиции от Израелската национална електрическа компания“.

„Тази сутрин проведох срещи с ръководството на двете въглищни електроцентрали (ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3), така че интензивно работим в това направление, което вие поставихте – чрез алтернативни технологии да намалим въглеродния отпечатък на въглищното производство и на въглищните електроцентрали, така че да постигнем целите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, без да намаляваме енергийните мощности през 2026 година… Искам да подчертая, че критичният период тук е именно 2026 г. с поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии. Нашите модели показват, че след тази дата абсолютно по естествен начин потреблението на енергия и производството, и постепенното увеличаване на източници от ВЕИ ни позволява плавно да преминем към изцяло зелена електроенергия. За 2026 година активно работим, за да предложим пакет от проекти, които съвпадат и със заложените в Плана за възстановяване и устойчивост, но няма да доведат до затваряне на мощности. Задачата е изключително сложна технически, но благодарение на това, че сме въвели научни среди и частния сектор, министерството и абсолютно всички заинтересовани, включително и синдикати вярвам, че ще успеем да се справим с това предизвикателство“, заяви още в отговора си Росен Христов.

Народният представител Красимир Вълчев от своя страна предупреди, че срокът до 2026 г. е твърде малък и има опасност страната ни да се превърне във вносител на електроенергия. „Запазихме конкурентоспособността на българската икономика благодарение на това, че имаме АЕЦ „Козлодуй“ и въглищни мощности“, посочи Вълчев и подчерта, че заложените в Плана за възстановяване и устойчивост критерии няма да гарантират енергийната сигурност на България. „Да си го кажем направо: комплексът „Марица изток“ и въглищните мощности бяха спазарени срещу проекта за батерии в Плана (б.р. на стойност 2 мрлд. лева). Този проект е по наше мнение ужасяващо нерентабилен, технологично необясним и нелогично раздут. Причините за включването му в Плана по наше мнение са единствено лобистки и корупционни интереси. Средствата, предвидени в проекта, могат да се използват за далеч по-смислени и ефективни алтернативи“, подчерта Красимир Вълчев.

В прав текст той подчерта, че изследването, извършено от учените (б.р. за което спомена в отговора си Росен Христов), е било поръчано от него в качеството му на министър на образованието и ресорния тогава енергиен министър Теменужка Петкова. И повторно настоя за предоговаряне на Плана за възстановяване.

„Не съм съгласен с вас, че изведнъж нещо ще се случи през 2026 година. Нито ще имаме мрежата, нито ще имаме достатъчно зрели и ефективни технологии за съхранение на енергия“, подчерта Вълчев, като отбеляза, че този въпрос е важен за цяла България.

„Относно предоговаряне, вече сме водили такива разговори с Европейската комисия. Там позицията е твърда, че критериите трябва да бъдат постигнати. Аз смятам, че ние трябва да преминем към зелена енергетика максимално бързо. Нашите анализи показват, че колкото и да е предизвикателно това, все пак може да го постигнем“, заключи след дубликата служебният министър на енергетиката.

Как? Разбира се, служебното правителство няма как да даде този отговор понеже е за малко на власт. Но със сигурност с витиеватата си позиция то доказва, че нещата в ЕК за „Марица изток“ вече са спазарени… В това число вероятно и със синдикатите.

(СН)