„Падна главата“ и на директора на НАП

883
Освободеният директор на НАП Галя Димитрова

Агенция „Митници“ също е с нов шеф

След започналите още в първия работен ден чистки на служебните министри в поредица министерства, агенции и органи, днес „падна главата“ и на настоящия директор на Националната агенция за приходите, предаде Правен свят.

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.

Той има над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

„Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с акцент върху големите данъкоплатци и махане на терора, който се упражнява над малките“, съобщи на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, който представи екипа си.

Бившата шефка на НАП Галя Димитрова е сменена заради системно неизпълнение на служебните й задържения, обясни министър Василев. Той посочи като пример изтичането на данните на 6 млн. българи от НАП през 2019 г. „По това държавата вече дължи пари, защото се водят множество дела. А освен това за периода 2017-2020 г. са начислени 4,2 милиарда лева, а са събрани само 2,2 млрд“, допълни той.

Освен това от ревизионните актове са потвърдени само 66 процента, което, по думите му, говори за лошо качество.

Служебният финансов министър съобщи още, че и Агенция „Митници“ е с нов директор – Павел Тонев.

Досегашният директор на „Митници“ беше Георги Костов, бивш главен секретар на МВР. Като основна причина за рокадата министър Василев обясни, че има писмо от ОЛАФ, според което митниците са нанесли щети на европейския бюджет за около 55 млн. евро, които пари ще се наложи да бъдат възстановени.