Още 3 болници от Старозагорска област вече трябва да приемат пациенти с COVID-19

88
Университетската болница в Стара Загора, която до сега единствена приемаше пациенти с коронавирус. Заповедта на директора на РЗИ

Поне това гласи заповед на РЗИ

Освен УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ още три болници от Стара Загора и Казанлък ще приемат пациенти с коронавирус. Това стана ясно от заповед на директора на РЗИ – Стара Загора, д-р Станимир Станков, въз основа на предходно издадени такива от МЗ и решения на Министерски съвет. Това трябва да сторят частните МБАЛ „Тракия“, Стара Загора (от 29 октомври) и“МБАЛ – МК Св. Ив. Рилски“, клон Стара Загора (от 2 ноември), както и общинската МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, Казанлък (по предварителен график).

Към общо 4-те болници ще бъдат пренасочвани пациентите с положителни PCR-тестове и с индикация за хоспитализация.

На основание издадената от РЗИ заповед УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ се задължава да осигури 70 легла за лечение на пациенти, положителни на COVID-19 и 14 легла за интензивно лечение; МБАЛ „Тракия“ ЕООД – 20 легла за лечение на положителни на COVID-19 и 6 легла за интензивно лечение;

„МБАЛ – МК Св. Ив. Рилски“ ЕООД – 10 легла за пациенти с коронавирус и 6 легла за интензивно лечение, а МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, Казанлък – 19 легла за лечение на пациенти с положителни тестове и 5 легла за интензивно лечение.

Освен това всички общинските лечебни заведения трябва да определят сектори за лечение на пациенти с възпалителни заболявания на дихателната система, отрицателни на COVID-19, като в СБАЛПФЗ – Стара Загора трябва да бъдат осигурени 50 легла; в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, Казанлък – 8 легла, а в „МБАЛ – Чирпан“, МБАЛ „Д-р Д. Чакмаков – Раднево“ и МБАЛ – Гълъбово – 10% от общия брой легла, за които лечебните заведения имат сключен договор с НЗОК.

Ежедневно изпълнителният директор на УМБАЛ „Киркович“ АД и управителите на МБАЛ „Тракия“, „МБАЛ – МК Св. Иван Рилски“ ЕООД, клон Стара Загора и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, Казанлък трябва до 10:00 часа да представят писмена информация за броя на заетите легла с COVID-19 и с отрицателните на COVID-19 пневмонии до РЗИ, ЦСМП и РЗОК по имейл или по телефон. А информацията за броя на транспортираните до лечебните заведения случаи с COVID-19 трябва да бъде докладвана в РЗИ – Стара Загора, от директора на ЦСМП.

Медията ни припомня, че от началото на коронавирусната пандемия единствено УМБАЛ „Киркович“ приемаше за лечение пациенти с COVID-19, въпреки че и други болници в областта „рапортуваха“ такава готовност, че и получиха дарения от местни фирми и политици за респиратори и помощни средства. Но при тях не постъпи нито един пациент с коронавирусна инфекция. А пък използвайки ситуацията, частни лечебни заведения си откриха лаборатории за PCR тестове, че и успяха да сключат договор със Здравната каса. А пациентите с положителни проби бяха тутакси препращани към университетската болница в Стара Загора. През последната седмица, заради постоянно увеличаващия се брой заразени с коронавирус, УМБАЛ „Киркович“ беше принудена да преструктурира 4 клиники с допълнително разкрити 50 легла, но в един момент се оказа, че натоварването е прекомерно не само откъм леглова база, но основно откъм медицински персонал на първа линия. Дали частните лечебни заведения ще изпълнят заповедта на директора на РЗИ – предстои да разберем.

Йовка НИКОЛОВА