Официално: Радев ще си назначи нов ЦИК, парламентът прие поправките на ИТН

321

„Защо бяха пирамидите с черепи в Батак“, попита Каракачанов, който настоя президентът да наложи вето върху Изборния кодекс

Парламентът намали на 15 броя на членовете на Централната избирателна комисия /ЦИК/, след като народните представители приеха текстове от Изборния кодекс на второ четене. Новите текстове предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава, предаде tribune.bg.

Досега действащата ЦИК има 20 членове, като председателят, заместник-председателите и секретарят й се избираха с консенсус от Народното събрание.

В началото на дебата Даниел Митов от ГЕРБ-СДС отбеляза, че е неразумно толкова бързо да се правят радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК. По думите му президентът е излязъл от конституционните си правомощия. Затова Митов попита народните представители дали са убедени, че Радев ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

„Темата за ЦИК може би наистина трябва да се изговори днес. В момента ЦИК е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя“, коментира Ива Митева от „Има такъв народ“. В дебата се включи и Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която констатира, че с промените в състава и начина на сформиране на ЦИК се търси увеличаване на правомощията на президента, който след 6 месеца ще е кандидат за президент.

„Всъщност, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК“, изтъкна Караянчева и поиска вносителката на промените Ива Митева да разясни как ще се определят членовете в ЦИК на всяка парламентарно представена партия. След викове „Винету“ Ива Митева излезе на трибуната и обвини колегите си от ГЕРБ, че не четат законопроектите. Митева призна, че при новия начин на формиране на състава на ЦИК може да се стигне до ощетяване на някоя от партиите с представител в изборната комисия, ако има две места и три партии, чиито представители са в правото си да го заемат. Така Митова потвърди основателния въпрос на Цвета Караянчева, която се възползва от мястото си, за да репликира, че все пак и от ГЕРБ четат текстовете на законите. В отговор Митова предложи на Караянчева ГЕРБ да внесе предложение за жребий или друг способ, с който да се отсяват кандидатите за ЦИК на отделните партии в този случай, когато местата са по-малко от партиите с право на представител.

Относно критиките на ГЕРБ към президента Румен Радев в дискусията се включи и юриста Крум Зарков от БСП.

„Не търсете нещо, за да атакувате президента Радев“, призова социалистът. Зарков посочи, че с обсъждания текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК.

„За“ промените гласуваха 155 народни представители, „против“ бяха 72, а двама се „въздържаха“, с което измененията бяха приети окончателно.

Малко по-късно вицепремиерът, военен министър в оставка и председател на ВМРО Красимир Каракачанов се обърна към президента Румен Радев с отворено писмо. Каракачанов призовава президента да наложи вето на Изборния кодекс, след като днес парламентът премахна ограничението за броя секции в страни извън ЕС.

„Ако Вие не спрете тези антибългарски промени в Изборния кодекс, ще остане съмнението, че единственото, което Ви е интересувало в това Народно събрание, е да подготвите удобни за Вас изборни правила. Истината, господин президент, обаче е, че в крайна сметка те пак ще бъдат удобни най-вече за Турция“, пише в писмото си Каракачанов.

„Защо въобще умираха въстаниците? За какво бяха тези 30 000 цивилни жертви и пирамидата от черепи в Батак? За да може конюнктурни политици днес да се редят пред камерите на честванията, а през това време да предават страната си….Това е върхът на националното падение!“, пише в писмото си Каракачанов.