Официално: Дружествата от комплекс „Марица изток“ внесоха проектно предложение, което да гарантира бъдещето им по „Зелената сделка“

3203
Факсимиле от проектното предложение

Очаква се то да бъде включено в Националния план по възстановяване и устойчивост

И пътят към Ада е постлан с добри намерения, гласи едно послание. Досущ като предизборните обещания на десетките кандидати за 45-о НС, които по отделно в различни вариации се кълнаха пред избирателите от Старозагорски район, че ще работят комплекс „Марица изток“ да продължи дългосрочното си съществуване. Но, уви…

Защото към днешна дата дори и най-гръмогласните формации, борещи се със статуквото и вещаещи „светло бъдеще на въглищните централи“, не се интересуват какво се случва с тях, след като депутатите им дадоха клетва, „че ще работят за Родината“. Те всички изискваха в парламента да бъде внесен Планът за възстановяване и устойчивост във връзка с европейската „Зелена сделка“, обругаха го, но вече месец след изборите никой от тях не е внесъл предложение за неговото допълнение или изменение. И никой от овластените вече депутати не е питал хилядите работещи в комплекс „Марица изток“ (или поне мениджърите им) какво предлагат, за да бъде съхранен комплексът, гарантиращ енергийната сигурност и независимост на България.

На фона на забравените „добри“ намерения вестник „Старозагорски новини“ съобщава, че на 20 април дружествата от комплекс „Марица изток“ – „Мини Марица-изток“ ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, ТЕЦ „AES Гълъбово“, в съдружие с ректора на Минно-геоложкия университет и ректора на Техническия университет в София, са внесли проектно предложение до вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката, министъра на икономиката, министъра на образованието и науката и до синдикалните лидери на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, което да гарантира дългогодишно производство на електрическа енергия от въглища в контекста на европейската „Зелена сделка“.

Предложението е свързано със стратегически проект „Устойчив енергиен преход чрез съвременни технологии за улавяне, депониране и утилизация на въглероден двуокис и зелена енергийна компонента от централите в комплекса „Марица изток“. Авторите на проекта са категорични, че чрез реализацията му ще се предостави възможност за продължаване дейността на ТЕЦ-овете от „Марица изток“, както и на останалите термични централи в България, като се изпълнят целите за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, заложени от страна на Европейската комисия в пакта на „Зелената сделка“. От друга страна вносителите на проектното предложение са категорични, че инвестициите в този проект ще допринесат за устойчиво развитие на целия Старозагорски регион, за енергийния отрасъл на страната, както и че ще се запази ролята на комплекс „Марица изток“ като основен стълб на енергетиката в България.

„Предлаганият проект е в пълен унисон с плана на Европейската комисия за възстановяване на Европа и двата му отделни елемента – Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и Следващо поколение ЕС 2021-2014 г. Той покрива дейността на плана (б.р. Плана за възстановяване и устойчивост) в четирите му стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България“, се казва още във внесеното проектно предложение.

Остава само обещалите „бъдеще“ на комплекс „Марица изток“ настоящи депутати да се запознаят с проектното предложение, изготвено от най-отявлените учени в минно-енергийния сектор. И ако в настоящото Народно събрание дойде ред на Плана за възстановяване и устойчивост… да го подкрепят.

Хилядите миньори и енергетици все още се надяват, че хората, за които са дали вота си, няма да ги завлекат към Ада.

Йовка НИКОЛОВА