От 1 октомври стартира автоматична система за таксуване на пътници в обществения транспорт на Стара Загора

477

От 1 октомври в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Стара Загора ще заработи автоматична система за таксуване на пътниците, изградена по европроект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това стана ясно по време на проведения днес информационен ден в изцяло рехабилитираното работно хале на Тролейбусното депо, където е подменена дограмата и външните индустриални врати, извършено е и топлинно саниране на сградата и покрива.

Зам.-кметът Йордан Николов и представители на фирмата-изпълнител „Телелинк“ демонстрираха начините за използване на автоматичната система за таксуване на пътници в тролейбусния и автобусния транспорт.

„Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален идентификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“, обясни Борислав Горов, представител на „Телелинк“. „Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо“, подчерта той. От фирмата представиха нагледно как може лесно да бъде управлявана цялата система, което ще улеснява както потребителите на градския транспорт, така и транспортния оператор.

В рамките на проекта има оборудвани три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти. Те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ No 81, бул. „Руски“ No 1 и в кв. „Железник“, ул. „Загорка“ No 1. В тях гражданите ще могат да си закупуват и презареждат карти за пътуване.

Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти. Първият вид са персонализирани – картите ще бъдат поименни и на тях ще бъде отпечатано името и снимката на лицето, на което е издадена картата. Вторият вид ще бъдат неперсонализирани – при тях няма да се изписва и отпечатва име и снимка на притежателя. Те ще могат да се зареждат периодично с избран продукт. Третият вид карти са нискостойностните – те ще позволяват осъществяването на няколко пътувания в обществения транспорт.

За ползващите градския транспорт с отстъпки – пенсионери, ученици, студенти и др., електронните карти ще са персонифицирани, със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трите билетни центъра.

На 10 спирки в града вече са поставени билетни машини, където гражданите ще могат сами да си закупуват билети и да презареждат електронните си карти.

От 1 октомври ще могат да бъдат използвани и 77 машини за продажба на билети, които са монтирани на борда на превозните средства. Те са снабдени със специализирани принтери и за секунди отпечатват избрания билет. Автоматите са снабдени със 7-инчови, чувствителни на допир (touch) екрани, предназначени за избор на тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат български монети с номинал от 10 ст., 20 ст., 50 ст., 1 лв. и 2 лв. Устройствата не връщат ресто.

Гражданите и гостите на града могат да си закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“.

Зам.-кметът Николов припомни, че със закупуване на абонаментните електронни карти стойността на пътуването ще бъде по-ниско от 1 лев. Например, ако се закупи абонаментна електронна карта за една градска линия за 30 пътувания в рамките на месец, цената е 24 лева, т.е. 80 стотинки на пътуване.

На събитието присъстваха още Димитър Авджиев, управител на общинската фирма „Автобусни и тролейбусни превози“, както и ръководителят на проекта Мирослава Шопова от Община Стара Загора.

(СН)