От утре Стара Загора става международна сцена на кукленото изкуство

1143
Над 350 участници в различните спектакли и съпътстващи прояви очаква директорът на театъра Дарин Петков

С артистични изяви на сестрите Емилия и Милица Гладнишки ще започне и завърши 12-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който се провежда от 24 до 29 септември в Стара Загора, съобщи директорът на старозагорския Държавен куклен театър Дарин Петков. Първата виолистка на операта в австрийския град Грац Емилия Гладнишка ще представи своя изложба от акрил и масло под надслов „Violissimo“, Милица в тандем с Васил Спасов ще зарадва меломаните с творби на Дюк Елингтън, Бил Евънс и Коул Портър.

Предварителната програма включва 11 постановки и 3 външни трупи: от Унгария, Словакия и Франция, които ще се състезават за голямото отличие – изработената преди 21 години от Емил Иванов бронзова статуетка „Танцуващият Пиеро“

Председател на оценяващия екип ще бъде режисьорката Веселка Кунчева, която ще си партнира със сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композитора Петър Цанков и театроведа Митко Новков при определяне носителите на призове в осемте категории.

Старозагорската уличка „Сава Силов“, където е родният дом на поета Веселин Ханчев, се превърна в импровизирана галерия с афиши от колекцията на фестивала „Пиеро“

Старозагорската трупа ще представи най-новата си пиеса „Прегаряне“, но това ще се случи в извънконкурсната програма.

Пак там ще бъде и първата постановка на Асоциация на куклените театри УНИМА-България „Самотата“.

Очакванията са за над 350 гости през шестте фестивални дни. Стартът ще бъде даден от сцената на Старозагорската държавна опера с постановката „Ученикът на смъртта“ на куклениците от плевенския ДКТ „Иван Радоев“.

Един от центровете на Международния куклен фест за възрастни ще бъде Държавен куклен театър – Стара Загора

Организаторите разчитат да използват общо 4 сцени в Града на липите, част от фестивалните събития ще бъдат пренесени в Къщата на архитекта, на открито в специално обособени арт пространства на улица „Сава Силов“ и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където ще върви традиционната вече панорама на анимационното кино.

За пръв път ще се състои 4-дневен уъркшоп за графичен дизайн, който ще завърши с изложба под надслов „Плакатът – флагман на графичния дизайн“. В процес на подготовка е и работилница за PR комуникации в областта на изкуството. Пак така за пръв път ще бъде представен „Театър в кутия за 1 зрител“, проект на бургаското „Театър Трио“. Бюджетът на превърналия се вече в традиция международен куклен фест в Стара Загора този път е едва 65 000 лв., осигурени от Община Стара Загора и Министерството на културата. Организаторите обаче са предвидили бонуси за зрителите, като един фестивален билет за всички прояви е в рамките само на 90 лв.

Христо ХРИСТОВ