От Стара Загора предприятия от градския електротранспорт в страната биха тревога за оцеляването си заради цената на тока

1474
Участниците в днешната среща

Три пъти са скочили разходите за ток на дружествата от градския електротранспорт в страната. Ситуацията е още по-тежка за общинските превозвачи в резултат на пандемията от коронавирус, която е довела до намаление в пътникопотока. Тази тревожна информация беше съобщена от председателя на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в страната Иван Костов, чието годишно заседание се проведе днес в Стара Загора. Това бе първият форум, след като пандемията възпрепятства миналогодишното събиране на деветимата членове на Асоциацията. Събитието се състоя в база на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД.

Тема номер 1 в хода на съвещанието бе драстичното увеличение на разходите за електроенергия, заплащано от предприятията в последните няколко месеца заради шоковото й увеличение. Председателят на Асоциацията подчерта, че общественият електротранспорт е притиснат и от намаления брой пътници, респективно приход, в резултат на пандемията с коронавирус. Според Иван Костов държавата трябва да намери справедлив механизъм за подпомагане на дружествата в изострената икономическа обстановка.

От Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в страната са подготвили конкретни искания, които ще бъдат представени на следващото редовно правителство. Иван Костов коментира, че ситуацията в момента предполага вземането на спешни решения. Той изрази надежда, че предложенията на сдружението ще бъдат взети под сериозно внимание от бъдещите министри на транспорта и финансите. Костов отбеляза, че схемите за компенсиране на дружествата са в сила за септември, но предстои нейният размер да бъде уточнен и за периода декември – март 2022 г.

Новите технологии за развитие на електротранспортните средства също бе сред обсъжданите теми в хода на годишната среща. Участниците в заседанието се обединиха около тезата, че градският електротранспорт в страната е пред сериозна трансформация в резултат на навлизането на електробуси, които ще заменят превозните средства с двигатели с вътрешно горене. В тази посока управителят на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД – Стара Загора, инж. Георги Станчев запозна своите колеги с предстоящото обновяване на автопарка на предприятието. Тази година общинската структура подписа договор за доставка на 33 електробуса и 18 броя двойно зарядни станции. Общата инвестиция е близо 53.8 млн. лева, като Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ осигурява безвъзмездно 44.9 млн. лева. Декларираният пробег след заряд до максимално ниво е 239.6 км, а за заряд от минимално до максимално ниво – 135 минути. Доставчикът дава 48 месеца гаранция за автобусите и силовите агрегати и 84 месеца за зарядните станции. Срокът за доставка е 54 месеца. Това е второто обновяване на превозния състав на общинското предприятие след 2015 г.

344 души е численият състав на общинското „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД – Стара Загора. Дружеството изпълнява превози по 4 тролейбусни, 9 градски и 19 извънградски линии. От няколко месеца общинската структура разкри учебен център, който е едва четвърти в страната след тези в София, Варна и Пазарджик.

Живко ИВАНОВ