От ПП продължават да са оптимисти за кабинета „Василев“

460
Старозагорският депутат от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев

Атанас Михнев обаче не разкри дали са намерили нужните им 121 депутати

„Оптимисти сме, че ще бъдат намерени нужните 121 народни представители, които да подкрепят правителство на промяната, на което начело застава Асен Василев!“. Това заяви за „Старозагорски новини“ народният представител на „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев. Броени часове остават до края на 7-дневния срок, в чиито рамки първата политическа сила трябва да излъчи нов кабинет или да върне мандата, каквато е конституционната процедура. Крайният срок е 17 часа на 8 юли, петък.

Атанас Михнев не разкри със сигурност дали до момента търсеният брой от 121 народни представители, които ще застанат зад нов кабинет, са намерени. Той обаче увери, че при липсата на нужната подкрепа „Продължаваме промяната“ няма да внесе предложение за гласуване на кабинет „Василев“. „Вярваме, че и други колеги имат куража да се изправят срещу корупцията, за да продължи борбата за промяна и развитие на България като правова страна. Хора, които ще подкрепят усилията ни за една модерна, европейска и енергийно диверсифицирана страна“, изрази надежда Михнев. Той отхвърли обвиненията, отправени от опозицията, че управляващите пазарят подкрепата за новото правителство. Михнев подчерта, че в преговорите се обсъждат конкретни приоритети, давайки пример с приетата програма на новия кабинет, която включва 74 законодателни промени. Сред тях са две тарифи за електроенергия, вода и парно за битовите потребители, увеличаване на вдовишките добавки и 95% заплащане от Здравната каса на лекарствата за деца до 14 години за остри заболявания. Предвижда се също до края на месеца да бъде решен въпросът с КПКОНПИ. Техническата работа по въвеждането на еврото също е изтъкната като приоритет.

По повод поисканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на газа за месец юли с 32% Атанас Михнев заяви, че трябва да се изчака окончателно решение. Той припомни изказването на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която предупреди, че за зимата европейските страни по всяка вероятност ще бъдат без доставки на руски газ. „В новите реалности правителството на „Продължаваме промяната“ се справя добре“, коментира Михнев.

Живко ИВАНОВ