От личната колекция на Чаушеску е намерената у нас картина на Джаксън Полък

109
Миналата година картината "Номер 17, 1951" от Джаксън Полък беше продадена за 61,1 милиона долара (Снимка: Getty Images)

Към момента експертизите на откритата творба сочат, че става въпрос за оригинал

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, е била от част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску, съобщава БНТ от източници на „По света и у нас“, запознати с разследването.

Това се потвърждава от печат на румънски език на гърба на картината. Тя е била рисувана през 1949 година, съобщават от разследването. Предстои да се установи също дали картината има общо с Румъния, добавиха днес от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви по националната телевизия, че към момента експертизите на откритата картина сочат, че става въпрос за оригинал на Полък.

„Предстои да се направи допълнителна експертиза на иззетата картина, за да се установи дали картината е оригинална творба и представлява движима културна ценност. Ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина“, коментира още заместник-градският прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура на брифинг пред медиите, съобщават от БТА.

Откриването на картината е в следствие на международна операция с участието на ГДБОП, гръцките органи на реда и Европол.

При акцията на ГДБОП са арестувани няколко души, единият от които е българин. Прокурор Десислава Петрова съобщи днес, че той не е задържан и не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал. Тя добави, че действията по разследването са извършени за това, че в България, евентуално, се организира незаконна продажба на картината.

Петрова уточни, че все още не е било пристъпено към продажба на картината, тъй като арестуваният българин, който, евентуално, е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност.

Картина на Джаксън Полък, открита у нас, има посвещение на гърба за рождения ден на американска актриса „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, пише на гърба на картината заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис. Датата съвпада с рождения ден на актрисата. Това обясни прокурор Десислава Петрова.

Прокурор Петрова съобщи още, че във връзка с картината има изготвена експертна справка от двама експерти от Националната художествена галерия, както и експертиза, направена от тричленна комисия.

По думите й експертната справка казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Експертизата посочва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, използван в картината, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

„Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, допълват експертите и казват, че полезно би било да се направи анализ на свързвателя на боите, което изследване изисква вземане на проба.

Разследването около картината може да се окаже един от най-големите случаи на намиране на откраднато произведение на изкуството в света.

От Гласове.бг припомнят, че през 2006 г. „Картина номер 5. 1948“ Джаксън Полък бе продадена на търг за рекордните 140 милиона долара.