От заветния връх – и президентът, и председателят на НС се обявиха за единение

2847

На Националния празник на България – 3 март, на връх Шипка, без аналог в досегашната ни посттоталитарна история, рамо до рамо, до патриарсите на Руската и Българската православни църкви – Кирил и Неофит, застанаха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Редом до тях се наредиха лидерите на БСП и партия „Воля“ – Корнелия Нинова и Веселин Марешки, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, народни представители от всички парламентарни групи, без ДПС.

От заветния връх, осеян с костите на хиляди знайни и незнайни герои, жертвали живота си, за да я има България, „Старозагорски новини“ се обърна с един въпрос към представителите на разединените понастоящем български институции – Президенство и парламент: Възможно ли е от този ден и от този връх да започне единение в името на Родината?

„Разбира се. Единението трябва да се случи, тук са много народни представители от различни парламентарнопредставени групи, ние ще бъдем заедно на празника, заедно с президента, защото това дължим на българските граждани“, отговори председателят на НС Цвета Караянчева. А на доуточняващото ни питане какво ще се случи от 4 март нататък, Караянчева заяви: „Надявам се, че ще продължим заедно. Не съм много сигурна, но се надявам“.

„Винаги трябва да работим за единение. Единение в името на благоденствието на българския народ“, отговори на свой ред президентът Румен Радев.

Часове преди тържествената церемония, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, хиляди българи от различни краища на страната бяха „окупирали“ Паметника на свободата. Да почетат саможертвата на българските опълченци и руските войни тук бяха стотици млади хора, обгърнали телата си или стискащи в ръце български и руски знамена, 80-годишни мъже, деца на по 3-4 години, рокери, членове на различни политически партии.

Часове преди официалната част хиляди българи бяха „превзели“ върха

Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност нищо не беше в състояние да помрачи патриотичното одухотворение на хората, изкачили заветния връх не по принуда, а по повика на сърцата си.

„На този връх преди 140 години съдбата българска беше спряла в колебание, когато Радецки пристига с гръм. Тук пред учудените погледи на света, тук от Орлово гнездо се показа първият лъч на свободата. Преди 140 години човечеството поздрави непокорна България, издигнала чест над пожарищата и над 5-вековното робство.

От тогава, на 3 март, с първия полъх на пролетта, с първото белоснежно кокиче, с усмивката на нашите деца – 3 март ни напомня за Апостола, слязъл от черното бесило и тръгнал срещу нас, напомня ни за оня поет от Вола и Хвърковатата чета на Бенковски. От тогава, вече 140 г., България посреща своите освободители с обичната дума братушки. Защото никой българин няма да забрави кървавите битки при Шейново и Шипка, пожарищата в Стара Загора, долината на мъртвите край Плевен. Никой българин няма да забрави своите освободители, защото българският народ винаги цени святата и човешка дума – Свобода. Този народ, нашият, гордият и признателен български народ, винаги ще бъде готов за своя 3 март“, заяви в емоционалното си слово кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

За пръв път в най-новата история на България патриарсите на Българската и Руската православни църкви – Неофит и Кирил, отслужиха заедно заупокойна молитва в памет на героите от Шипченската епопея, в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан и Руския синодален хор.

„Всяко поколение отново и отново преоткрива историята на Освободителната война заради саможертвения й характер. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха България от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет. Да е вечна и свята паметта на загиналите българи и руси в името на връзката между двата народа и на християнските ценности. Моля се тази духовна връзка да остане нерушима“, подчерта в обръщението си руският патриарх.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещава на всички нас – потомците“. С това послание към присъстващите се обърна президентът Румен Радев. Той изрази признателност към двамата патриарси – пазителите на християнския дух, но доста силни бяха словата му, отправени към гражданите: „Уважаеми сънародници, и през августовските жеги и мартенските виелици вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаете, че с вашето присъствие вие скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“.

Със сигурност българският народ няма да допусне историческата правда да бъде поругана, но с хилядното си присъствие на заветния връх народът казва още нещо на политиците – че тачи героите си, че обича Родината си, но се надява и на по-доброто бъдеще за държавата си, което зависи от представителите на институциите… Единни, а не разединени…

Йовка НИКОЛОВА