От „Джемкорп“ искали да развиват проекти в „Мини Марица-изток“

1626
Собственикът на "Нуклеон Консултинг" Йордан Янков

Офшорната компания се включила в меморандума с кабинета „Петков“ след презентация на „Нуклеон“ във въгледобивното дружество, разкри пред ПИК Йордан Янков

Кой доведе „Джемкорп“ в България и как офшорната инвестиционна компания се оказа страна в меморандума, подписан от правителството на Кирил Петков?

Отговорите на тези два въпроса временната комисия към Народното събрание, която бе сформирана, за да разнищи всички спорни точки и детайли около скандала, поиска от компетентните разследващи органи, както и от прокуратурата.

Агенция ПИК публикува интервю със собственика на фирма „Нуклеон Консултинг“ Йордан Янков, което разплита донякъде „възела“.

– Г-н Янков, участва ли Вашата фирма под каквато и да е форма в меморандума с „Джемкорп“?

– Да, нашата фирма участва в подготовката към меморандума. Всичко започна през септември миналата година. Тогава от „Джемкорп“ потърсиха „Нуклеон“, за да се развият проекти в „Мини Марица-изток“. Ние дотогава работихме една година с „АйПи3 Интернешънъл“ върху ядрени проекти. Аз свързах „АйПи3“ и „Джемкорп“ и нещата се развиха към подписване на меморандум, за да може да бъде предоставена от държавните институции и енергийни дружества необходимата информация за извършване на предпроектни проучвания, без които никой не инвестира в какъвто и да е проект.

Всички страни от меморандума притежават конфиденциална информация и целта на някои от клаузите на меморандума е тази информация да бъде защитена, като това се отнася и за българските държавни компании. В противен случай, ако няма такъв меморандум с клаузи за конфиденциалност, е възможно дори да бъдат нарушени законови и нормативни разпоредби, които уреждат дейността на държавните дружества. От друга страна, частните компании в този меморандум си гарантират неразпространението на тяхна вътрешнофирмена информация, която биха споделили с българските си партньори. Обяснявам го това по-подробно, защото в медийното и политическото пространство продължават да се тиражират спекулации, че въпросният меморандум нарушавал законите и интересите на България. Тъкмо обратното: този меморандум е сключен, за да ги защитава.

– Момент, г-н Янков… Предполагам следите развитието на скандала с този меморандум. Големият въпрос от последните дни е как „Джемкорп“, около която има редица въпросителни, се появява като страна в него. От това, което ми казвате, излиза, че Вие сте човекът, който вкарва компанията в този меморандум. Така ли е?

– И да, и не. Самият меморандум беше подготвен от „АйПи3 Интернешънъл“. И пак казвам, целта му беше да се осигури необходимата правна рамка за официален обмен на информация. В меморандума не става дума за каквито и да е инвестиции – нито придобиване на дружества, нито нищо.

Интересът на „Джемкорп“ се породи от презентацията, която „Нуклеон“ направи в „Мини Марица-изток“ в Раднево, както Ви споменах, през септември миналата година. На нея присъстваха БЕХ, председателят на енергийната комисия в Народното събрание, профсъюзи… Направихме презентация на това, което искахме да предложим на страната – проекти за развитие на мините, които включваха изграждане на химически заводи, така че да бъдат спасени въглищните централи, изграждането на малки модулни реактори и т.н. След тази презентация бях потърсен от „Джемкорп“, тъй като видяха, че има развитие в този проект.

– От кого по-точно бяхте потърсен?

– Лично бях потърсен от г-н Атанас Бостанджиев.

– Да разбирам ли, че в най-първоначалния си вариант евентуалното бъдещо сътрудничество между цитираните страни още в зародиша на бъдещия меморандум е касаело проекти, свързани само с „Мини Марица-изток“? След което, вероятно, в процеса на подготовката на меморандума между трите страни са се появили и други опции, касаещи енергетиката?

– Точно така. След като „Джемкорп“ се свързаха с нас, се случиха много неща. Правителството и двете страни по меморандума искаха да се включат и други елементи като интерес, като предмет на дискусии, повтарям дискусии, без обвързващи сделки или финансови взаимоотношения – като „Топлофикация-София“, газови истории… Дискусии относно възможности. Така например беше споменато като точка на интерес за дискусии възможността американската страна да достави евтин LPG-газ на България. Това съответно разбърка интересите на много хора в нашия газов сектор…

Лично аз смятам, че това беше грешка от страна на „АйПи3“ и на „Джемкорп“ да се обвързват с тези теми, но доколкото знам, те са били предложени от тогавашното правителство, което търсеше някакви решения по тези кризисни въпроси, и другите две страни са се съгласили само и само да има напредък по проектните предложения за изграждане на индустриални комплекси в „Мини Марица-изток“.

– Вие посочихте, че меморандумът е бил за дискусии и необвързващи сделки. Имате ли обаче обяснение как той се превръща в меморандум за 1 милиард долара, свързан с цялата ни енергетиката?

– В меморандума няма никаква посочена сума от 1 милиард!

– Но как така? В съобщение на Министерски съвет от 23 март 2022 г. изрично се посочва, цитирам: „В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара“.

– Предполагам, че това беше опит на Кирил Петков да се направи на важен пред медиите след церемонията по подписването: чул е, че в предварителните разговори се говори за бъдещи потенциални инвестиции, може би сумата от 1 милиард му е звучала достатъчно голяма, за да направи впечатление, и оттам я оповести като нещо сигурно и включено в меморандума.

Такава клауза няма и няма как да я има в меморандум: за да се съгласи да даде такава сума, всеки инвеститор очаква да има пред себе си резултатите от задълбочени една-двегодишни проучвания. Най-странното обаче е, че тогавашното правителство не направи никакъв опит да излязат публично, да защитят този меморандум, просто да го публикуват.

– Вие виждал ли сте с очите си този меморандум?

– Аз съм го виждал преди подписването. Сега, не знам, ако са сложили сумата при самото подписване. Но не вярвам Атанас Бостанджиев да направи такава глупост. Никой уважаващ себе си банкер няма да сложи клауза за 1 милиард в меморандум за разбирателство. Това е все едно да си търсиш министри по кръстовищата.

– След като Вие сте връзката между „АйПи3“ и „Джемкорп“, Вие ли сте човекът, осъществил връзката между инвестиционния фонд на Бостанджиев и правителството „Петков“? Защото, ако си спомняте, вицепремиерът Асен Василев заяви в телевизионно интервю, цитирам: „Gemcorp“ дойдоха при нас с представители на американското посолство“?

– Не, не, не. Връзката с кабинета беше осъществена директно от Атанас Бостанджиев. Предполагам, че Асен Василев се е объркал със срещата на високо равнище във Вашингтон между представители на нашето правителство и федералното правителство на САЩ, на която среща Асен Василев се е запознал с представители на „АйПи3 Интернешънъл“ и на която са присъствали и представители на американското посолство.

„Джемкорп“ не са присъствали на тази среща. В същото време „АйПи3“ и „Джемкорп“ вече бяха установили формални взаимоотношения. Може би това е довело до объркването на Асен Василев, но защо това не беше разяснено пред обществеността, също ми е малко странно.

– Един от скандалните детайли около този меморандум е, че реално „Джемкорп“ са офшорка, не се знае кои са нейните собственици. Както и подозренията, че зад нея стоят руски олигарси. Вие не направихте ли свое проучване, когато Бостанджиев Ви потърси и когато предложихте компанията на Вашите партньори от САЩ – „АйПи3“?

– Проучването си направиха в „АйПи3 Интернешънъл“. Не вярвам да са започнали отношения с руски олигарси. Доверих се на проучването на „АйПи3“. Вие знаете ли кои са те?

– Знам, че компанията е собственост на американски генерали, сред които пенсионираният контраадмирал от армията на САЩ Майкъл Хюит.

– Всъщност в Борда на директорите на „АйПи3 Интернешънъл“ е почти цялото бивше военно командване на Пентагона и Майкъл Хюит е с най-ниския чин от тях. Говорим за бившите главнокомандващи на армията, флота, специалните части и военното кибер разузнаване. Смятам, че те са по-компетентни да направят необходимите проучвания на своите партньори и смятам също, че тези хора никога няма да правят бизнес с Русия под каквато е да е форма.

– Да уточним каква точно е била Вашата роля в целия този сценарий – излиза, че Вие не сте представител на „Джемкорп“ за България, каквато информация се прокрадна по-рано, а Вашата компания е щяла да участва един вид като партньор в бъдещите действия на този меморандум?

– Както Ви казах, ние си партнирахме с „АйПи3 Интернешънъл“ като консултантска агенция, нищо повече. Първо – „Нуклеон“ не е страна в меморандума. И второ – при едно бъдещо положително развитие щяхме само да изпълняваме функцията на консултант.

– Г-н Янков, има ли нужния опит Вашата компания да бъде в полза, та дори и само като консултант, на мащабните проекти, заложени в меморандума? От справки става ясно, че е създадена едва през 2020 г.

– Не е така. Фирмата е основана през 2002 г. като Консултантска агенция „Нуклеон“ от бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов и сме работили в областта на малките модулни реактори от 2010 г. В момента също работим в тази насока. Имаме всички необходими контакти и добри експерти. В един момент дейността на старата фирма бе преустановена и преоснована, тъй като Йордан Йорданов просто вече е на възраст и остави аз да се занимавам с всичко.

– В момента имате ли контакти както с „Джемкорп“, така и с „АйПи3“?

– Не, на практика ние приключихме още през месец май, защото се видя, че в България нищо не може да се случи. Вече никой няма интерес да стъпва тук. Този измислен скандал нанесе тежки поражения върху енергетиката на страната ни, което може би е било и целта му. Но „Нуклеон“ не се е отказал от развитието на проекта за „Марица изток“ и спасяването на въглищния комплекс там чрез иновативни технологии. Работим по проекти за малки модулни реактори у нас, като нашата цел е първите от тях да заработят до края на това десетилетие.

Автор на интервюто: Елиана ВАСИЛЕВА
Източник: Агенция ПИК

Б.Р. Издателят на „Старозагорски новини“ присъства на презентацията на „Нуклеон“ в „Мини Марица-изток“. Там бяха още учени от Техническия университет в София, Минно-геоложкия, Тракийския, както и кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово. И присъстващите отказаха да подпишат поименни декларации в подкрепа на презентирания проект.