От „Възраждане“ съобщиха за повреда в Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, от централата потвърдиха

651

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ в момента не работи. Имало е сериозна повреда. Това обяви на брифинг днес в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му управляващите го обвинявали, че разпространява фалшиви новини.

Няколко дни по-рано на блиц контрол в НС „Възраждане“ попитаха за авария в АЕЦ-а, за която от кабинета съобщиха, че нямат информация. Проверка на депутатите обаче показала, че в МВР има информация за пожар в централата.

На сайта на АЕЦ-а действително има съобщение за повредата, което гласи:

„На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа“, информират от АЕЦ „Козлодуй“.

От Агенцията за ядрено регулиране разпространиха допълнителна информация за аварийното спиране на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, чрез задействане на аварийната защита на реактора на блок 5, по-рано през деня:.

„Задействането на защитата е вследствие на загуба на електрическо захранване на секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране от системата за управление и защита (ОР СУЗ). Загубата на захранване на секциите е поради задействане на електрическа защита от повишено напрежение.

Повишаването на напрежението се дължи на неизправност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до нарастване на напрежението на секции нормална експлоатация 6 kV, от които се захранват и секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране.

Реакторът е приведен в подкритично състояние. Не са установени отклонения в работата на технологичните системи и алгоритмите на проектните защити. Предприети са действия за установяване на причината за възникване на неизправността във възбудителната система на генератора“, уверяват от АЯР.

От Агенцията публикуваха и оценка на събитието по международна скала за ядрени е радиационни събития (ИНЕС). Аварията е оценена под скалата/Ниво 0 „Без значимост за безопасността“.

В материала е използвана информация от dir.bg и dariknews