От „Възраждане“ питат: Готви ли се служебното правителство да закрие въгледобива в Старозагорско?

1837

От политическата партия твърдят, че служебното правителство е задействало процес по създаване на държавно предприятие, което ще се занимава с трансформацията на комплекса „Марица изток“, което на практика има за цел спиране на дейностите по въгледобив и поставяне на процесите по рекултивация под контрола на Министерство на енергетиката. По думите на народния представител в 47-ото и 48-ото НС Искра Михайлова тези действия са в разрез с решението на парламента за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Също така, освен тежък социален ефект в региона, това би довело и до поредна крачка в посока свръхцентрализация в столицата на управлението на ключови сектори.

В същото време министерството е изготвило и меморандум, според който на терени на „Мини Марица-изток“ ще бъдат изградени общо 4000 MW възобновяеми мощности в срок до 2029 г. Според експерти на „Възраждане“ това би довело до огромен риск от екологична катастрофа, тъй като за адекватна и най-вече безопасна рекултивация на земите в комплекса са нужни много повече от няколко години.

Михайлова припомня, че няколко правителства поред залагат планове за ликвидиране на въглищните ни мощности и от „Възраждане“ са категорични, че няма да позволят да се случи икономическото убийство на Старозагорски регион, което ще води след себе си и загуба на българския енергиен суверенитет.

Служебното правителство няма представителност да взима подобен род дългосрочни решения. Те задължително трябва да минат обсъждане в работещо Народно събрание.

За ПП „Възраждане“ на парламентарните избори на 2 април се гласува с No 3 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!